Torm-tankskib angrebet af vestafrikanske pirater
Pirater udsatte det dansk indregistrerede tankskib Torm Gertrud for et 20 minutter langt ildoverfald.
Men kapringsforsøget mislykkedes og den 19 mand store besætning – heraf fem danske statsborgere – slap uskadt fra angrebet.
- Vi er meget glade for, at ingen kom til skade, siger Torms pressechef Jakob Risum til maritimedanmark.dk.
Tankskibet blev angrebet af en hurtigtgående motorbåd omkring fire timer før planlagt ankomst ved Lagos i Nigeria. Skibet kom fra ankerpladsen ved Lome i Benin.
Produkttankskibets danske kaptajn reagerede på angrebet ved at beordre farten sat op, indledte konstante kursændringer for at vanskeliggøre en boarding fra motorbåden, samt aktiverede skibets vandkanoner.
Taktikken virkede, da piraterne trods adskillige forsøg på at komme ombord, måtte opgive deres forehavende.
- Det viser, at de procedurer vi har indøvet fungerer, siger Jakob Risum ifølge den maritime nyhedsportal.
Produkttankskibet sejlede i ballast og derfor var der væsentligt længere op til dækket. Det bidrog til at vanskeliggøre piratrenes entre-forsøg.
Maritimedanmark.dk betegner det som overraskende, at de vestafrikanske pirater angreb et skib, der sejler i ballast, fordi den høje fribord gør det langt vanskeligere at komme ombord på større handelsskibe.
I modsætning til de somaliske pirater, der hærger ved Afrikas Horn og i Det Indiske Ocean, så tager piraterne ikke skibe og besætning som gidsler, der løslades efter udbetaling af en løsesum. De røver i stedet skibet og besætningen for værdigenstande og for dele af skibet last. Det skyldes, at der i Somalia mangler en central statslig myndighed, der kan borde og anholde pirater på kaprede skibe ud for Somalias kyst. Ved Vestafrika yder blandt andet den Nigerianske flåde en målrettet myndighedsindsats mod pirateriet. Det er dog ikke nok til at forhindre overfald, men det umuliggør langvarige kapringer.