Svendborg siger måske farvel til erhvervshavnen
Stort flertal i byrådet besluttede tirsdag aften, at kommunen skal fortsætte planerne om en byudvikling af havnenære arealer.
Dermed er fremtiden for især de to store tunge havnevirksomheder på Svendborg Havn – DLG/FAF og Petersen & Sørensen særdeles usikker. Flertallet i kommunalbestyrelsen med borgmester Curt Sørensen (S) havde tidligere lagt op til, at de to miljøtunge havnevirksomheder ville blive opsagt som lejere på Svendborg Havn. De blev nemlig anset for alt for støjende og støvende til, at de er forenelige med opførelsen af boliger og butikker.
Men massivt pres – blandt andet fra Venstres bagland og erhvervskredse – medførte en lille – og måske midlertidig – opblødning over for erhvervsvirksomhederne på havnen, da 24 byrådsmedlemmer stemte for og fem imod planerne om at udviklet Svendborg Havn til en såkaldt maritim byhavn.
- Vi smider ikke virksomheder ud og vi opsiger ikke lejekontrakter, sagde borgmester Curt Sørensen på mødet, hvor flertallet, tegnet af Socialdemokraterne, SF og Venstre, stod fast.
Dermed er et teoretisk muligt, at korn- og foderstofvirksomheden DLG/FAF og maskin- og værftsvirksomheden Petersen & Sørensen kan fortsætte produktionen på Svendborg Havn – men det vil formentlig kræve en radikal omlægning af driften.
Kritikerne af kommunens planer mener, at en lukning af de to store miljøtunge virksomheder ikke bare koster tab af arbejdspladser på kort sigt. De frygter også, at det bliver startskuddet til lukningen af Svendborg Havn som aktiv erhvervshavn.
Med beslutningen skal der nu udarbejdes en udviklingsplan for havnen. Den ventes i offentlig høring i løbet af 2013.
Det skriver Fyens Amts Avis.