Svendborg vil bygge boliger på havnen
Kommune vil presse to havnevirksomheder væk fra deres lokation på Svendborg Havn for at give plads til byudviklingen.
Den stolte maritime, der har sikret Svendborg en uforholdsmæssig stor plads i dansk søfartshistorie, tynger ikke Svendborg Kommune. Hvis byrådet i den fynske kommune som ventet vedtager et planforslag 28. august, så vil store dele af Svendborg Havn blive inddraget til byudvikling. Konsekvensen bliver, at to store havnevirksomheder – grovvareselskabet FAF /DLG og værfts- og maskinvirksomheden Petersen & Sørensen Motorværksted A/S – bliver tvunget væk fra havnen.
Det fremgår af en artikel i Fyens Amts Avis onsdag.
Svendborg Kommunes planer kolliderer imidlertid med både den foregående og den nuværende regerings positive holdning om bevarelse af erhvervshavnene. Seneste har Naturstyrelsen under Miljøministeiret i et notat formuleret holdningen til opførelse af boliger, butikker og kontorer på havnearealer således:
»bør anvendes til formål, der er forenelige med opretholdelsen af havnen som aktiv erhvervshavn. (…) Planlægningen skal desuden sikre, at byudviklingen på naboarealerne ikke er i modstrid med havnens udviklingsmuligheder på langt sigt.«
Svendborg Kommunes planer vækker ikke begejstring i brancheorganisationen Danske Havnevirksomheder.
- Svendborg Kommune bør afholde sig fra at byomdanne sin erhvervshavn. Havnearealer er beregnet til erhvervsformål - ikke til boliger. Byrådet må derfor vedtage en lokalplan, der ikke presser velfungerende virksomheder og gode arbejdspladser ud af byen, siger formanden Klaus G. Andersen, der opfordrer byrådsmedlemmerne i Svendborg Kommue til at tænke sig om en ekstra gang inden de træffer en så langtrækkende beslutning.
Sektretariatsleder Jacob Svane i Danske Havnevirksomheder oplyser, at brancheorganisationen vil sætte alle sejl for at bremse Svenborg Kommunes planer om byudvikling på bekostning af erhvervshavnen.