23948sdkhjf

Svensk vægtstrid koster dyrt

DI Transport: 40-tons grænse virker besynderlig, når Sverige sammen med Danmark har presset på for åbning af grænser for 60 tons tunge modulvogntog i EU.

DI Transport: 40-tons grænse virker besynderlig, når Sverige sammen med Danmark har presset på for åbning af grænser for 60 tons tunge modulvogntog i EU.



Svensk håndhævelse af omstridt vægtgrænse på 40 tons har medført store problemer for den danske transportbranche. På baggrund af en gammel dom i den svenske landsret har svensk politi uden forudgående varsel ændret praksis. Det betyder, at svensk politi kun vil acceptere international kørsel med køretøjer, der har en maksimal tilladt totalvægt på 40 tons og er 18,75 m lange.

Både Danmark og Sverige tillader ellers højere totalvægte, men det mener svensk politi ikke gælder i den grænseoverskridende transport.

Det giver store problemer for den danske transportbranche, der skal bruge væsentlig flere lastbiler til at levere til deres kunder i Sverige. Danske transportvirksomheder eksporterede sidste år for ca. 4,5 mia. kr. til Sverige.

- Der er ingen tvivl om, at dette her koster dyrt. Forudsætningerne for økonomien i de kontrakter danske virksomheder har lavet med deres svenske kunder, har svensk politi uden varsel og fra den ene dag til den anden ændret forudsætningerne for. siger chefkonsulent i DI Transport Rune Noack.

Det fik i sidste uge DI Transport til at rette henvendelse til den danske transportminister sammen med ITD og Danske Speditører. Den danske transportminister har så rettet henvendelse til sin svenske kollega, der har lovet at finde en løsning hurtigst muligt.

- Det er helt afgørende for os, at der kommer en hurtig løsning, og at det svenske politi går tilbage til den praksis, som man har brugt de sidste mange år, siger Rune Noack

Det danske EU-formandskab har ellers brugt det sidste halve år på at sikre netop grænseoverskridende brug af modulvogntog, der er lastbiler på 25 m og med 60 tons tilladt totalvægt, som er lovlige i både Danmark og Sverige.

Det fik i juni måned transportkommissæren til at sende et brev til Europa-Parlamentet, om at man fortolkede reglerne således, at grænseoverskridende brug af modulvogntog var tilladt mellem de lande, der benyttede modulvogntog.

- At den danske og svenske minister side om side har kæmpet for at tillade grænseoverskridende modulvogntog, gør jo bare det svenske politis håndtering endnu mere grotesk, og vi håber på en hurtig løsning. Derfor er det også positivt, at vi med hjælp fra den danske transportminister, nu har fået den svenske minister på banen, slutter Rune Noack.

DI Transport afventer nu en officiel melding fra Sverige.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063