Mange nye lærlinge i transportbranchen
I 2011 blev der indgået 1.741 uddannelsesaftaler i transportsektoren, og det var dengang ny rekord.
Heldigvis fortsætter den positive tendens, og lærlingene strømmer ind i transportvirksomhederne.
Fra januar til april 2012 er der indgået 479 uddannelsesaftaler, og det er 13 procent flere end i samme periode sidste år. Det viser tal fra TUR – Transporterhvervets Uddannelser.
Dermed tager vognmændene deres del af ansvaret for at sikre uddannelse til de studerende på erhvervsskolerne.
- Vi er meget glade for tallene. ITD har længe opfordret medlemmerne til at huske at få lærlinge ind. Det er vigtigt for branchen med veluddannet arbejdskraft for at klare sig i den skarpe, internationale konkurrence, siger chefkonsulent Anders Jessen fra vejgodstransportens brancheorganisation ITD.
Han peger på, at gennemsnitsalderen i branchen er høj, og at der derfor er brug for nye folk i branchen. Og det er ikke svært for virksomhederne at få fat i dygtig, ung arbejdskraft. Således søgte 283 elever en læreplads i april 2012.
- Der er altid plads til flere, og lige i april var der desværre mange unge, som måtte gå forgæves efter en læreplads. Det var dog forhåbentlig en midlertidig tendens.
- Virksomheden skal huske på, at der vanker en kontant bonus på 70.000 kroner for at tage en lærling. Det er en ren vind-vind-situation.
Samtidig giver han branchen en lille opsang ved at minde om, at rammerne for praktikopholdet skal være i orden.
- Arbejdsgiveren skal huske selv at tage ansvar for at få et optimalt praktikophold. Det ansvar ligger ikke kun hos lærlingen. Men alt i alt er både branchen og praktikanter meget godt tilfredse, lyder det fra Anders Jessen.
Det er de færreste af uddannelsesaftalerne, der handler om chaufførjobbet. De mest udbredte lærlingeaftaler er mekanikere og kontorjob.