DSV-ledelse holdt købstilbud hemmeligt
Ny DSV-bog afslører hidtil ukendt købstilbud fra konkurrenten Kühne+Nagel – aktionærerne fik aldrig besked om buddet på 6,6 mia. kroner.
Bogen ”Transport giganten – historien om DSV” beretter, at den schweiziske logistikgigant Kühne+Nagel i 2004 fremsatte et købstilbud på DSV på 6,6 mia. kroner. Det var 27 procent mere end DSV’s daværende aktiekurs.
Men DSV’s topchefer Leif Tullberg og Kurt K. Larsen holdt angiveligt købstilbuddet så tæt ind til kroppen, at kun bestyrelsen blev orienteret. Det fremgår af bogen, at købstilbuddet fra Kühne+Nagel – der ganske udsædvanligt var stilet direkte til direktionen – er det tætteste DSV har været på at blive solgt siden koncernens start i midten af 70’erne.
Ifølge dagbladet Børsen vækker hemmeligholdelsen af købstilbuddet opsigt i aktionærkredse.
- Jeg er af den opfattelse, at bestyrelsen skal varetage aktionærernes interesser. Og hvis et tilbud kan være attraktivt for aktionærerne, så har bestyrelsen selvfølgelig en forpligtelse til at sørge for, at de bliver bekendt med det, siger Ole Andersen, der er bestyrelsesforman i ISS, Danske Bank, B&O og Chr. Hansen.
Hos kapitalforvalteren SEB Asset Management siger porteføljemanager Karsten Søndermølle:
- Hvis et bud virker rimeligt seriøst, som det her lyder til at være, så forventer vi helt klart, at en virksomheds ledelse kommer åbent ud og forklarer, hvorfor de ikke tager imod tilbuddet, og i det mindste orienterer om, at buddet foreligger.
Han mener , at det er ejernes ret og pligt at tage stilling til sådant købstilbud.
Pinligt dårligtKurt K. Larsen afviser i dag kritikken og fastholder, at det var fornuftigt at afvise købstilbuddet. DSV har da også klaret sig særdeles hæderligt siden og koncernen er i dag mere end 23 milliarder kroner værd.
- DSV gik godt og gør det stadig. Vi havde et gunstigt aktiemarked og en meget stærk tillid til udviklingen i DSV, siger Kurt K. Larsen til dagbladet Børsen.
- Det var et pinligt dårligt tilbud. Det var sådan, at man tænkte, om han da ikke havde en regnemaskine. Jeg tænkte, at han ikke forstod den her verden. Vores marginer var bedre end deres og vores indtjening pr. shipment var bedre end deres. De vil meget gerne eje alt muligt, men de vil ikke rigtig betale for det, siger Kurt K. Larsen.