23948sdkhjf

EU-tæv til danske særregler for dyretransporter

EU-Domstolen: Danske myndigheder gik for langt med ulovlige særkrav til dyretransporter

EU-Domstolen: Danske myndigheder gik for langt med ulovlige særkrav til dyretransporter



De danske særregler om transport af levende dyr, som EU nu har kendt ulovlige, har kostet vognmænd dyrt. Sagen ærgrer vejtransportens brancheorganisation ITD, for danske vognmænd er i forvejen helt i top, hvad angår kvalitet og dyrevelfærd.

Tilbage i 2005 indførte Danmark særligt skrappe regler for dyretransporter med krav om dyr ombygning af lastbiler. Etagerne i lastbilerne skulle kunne køres op og ned, så inspektører kunne udnytte en højde på 140 centimeter til at lave inspektioner.

Imidlertid tør hverken dyrlæger eller chauffører bevæge sig ind i 140 centimeters højde blandt hundreder af grise, og veterinærchef Ole Jørgensen fra Fødevarestyrelsen husker ifølge Jyllands-Posten ikke umiddelbart, at der har fundet en eneste inspektion sted.

Nu er særreglerne blevet kendt ulovlige af EU-Domstolen, og resultatet er, at danske vognmænd har lavet nyttesløse og dyre ombygninger af lastbilerne.

Danske vognmænd har højt niveau

ITD har været utilfreds med reglerne helt fra begyndelsen.

- Det har været en rigtig stor udgift for både landbrug og vognmænd, uden at det har haft nogen effekt for dyrenes velfærd eller dyrlægernes mulighed for kontrol. Myndighederne burde vide, at de ikke skal stille krav, som ingen effekt har, og som ikke kan bruges i praksis, siger chefkonsulent Birthe Boisen fra ITD.

Sagen ærgrer særligt ITD, fordi organisationens medlemmer i forvejen har et meget højt niveau for transport af dyr, både hvad angår uddannelse og materiel.

- Det kan ses ved, at EU lige nu arbejder for at få hævet de fælles EU-regler op på niveau med de nuværende danske. Danske vognmænd er allerede helt i top, hvad angår dyrevelfærd og transport af dyr, og det fortjener de anerkendelse for, siger Birthe Boisen.

ITD mener, at reglerne om transport af dyr skal være fuldt harmoniserede i EU og er tilfreds med, at resten af EU nu skal leve op til de danske krav. Det er kort sagt ikke danske vognmænd, der skal møde yderligere krav, men europæiske vognmænd, som skal op på dansk niveau.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078