23948sdkhjf

Den vigtige afslutning

Hvis transportøren ikke afslutter en toldprocedure korrekt, vil Skat undertiden rejse krav om betaling af både told og importmoms.

Hvis transportøren ikke afslutter en toldprocedure korrekt, vil Skat undertiden rejse krav om betaling af både told og importmoms.



Anders Hedetoft, Delacour Dania, Århus

Østre Landsret har netop afsagt en dom, der tager stilling til spørgsmålet om førelse af alternativt bevis for en forsendelsesprocedures afslutning. Tvisten i den konkrete sag drejede sig om transport af 120.000 DVD’er fra Danmark til Belgien, hvor den opstartede forsendelsesprocedure ikke blev afsluttet korrekt.

Landsretten skulle således tage stilling til, om Skat var berettiget til at opkræve importmoms af varerne, der var indført til Danmark fra Taiwan, eller om den danske transportør havde fremlagt et alternativt bevis for, at der allerede var betalt moms af varerne i Belgien.

Forsendelsesproceduren

Ved import af varer fra tredjelande til EU skal der betales importmoms og andre afgifter. Brug af forsendelsesproceduren giver adgang til at lade varer passere gennem lande, uden at der skal betales afgifter ved hver grænseovergang.

Umiddelbart inden varerne afsendes, opstartes en forsendelse og varerne frembydes for myndighederne på afgangstoldstedet. Varerne frigives herefter til forsendelse, hvorefter de transporteres til bestemmelsestoldstedet. Her frembydes varerne igen for toldmyndigheden, der kontrollerer varerne og afslutter forsendelsesproceduren.

Hvis forsendelsesproceduren ikke bliver afsluttet korrekt ved frembydelse for toldmyndighederne på bestemmelsestoldstedet, er der mulighed for at fremlægge et såkaldt alternativ bevis på, at forsendelsesproceduren er ophørt. Et sådant alternativ bevis kan bl.a. bestå i, at bestemmelsesmedlemsstaten bekræfter, at de pågældende varer er blevet frembudt for myndighederne. Denne frembydelse skal ske over for toldmyndighederne på det sted, hvor forsendelsesproceduren efter planen skulle afsluttes – altså på bestemmelsesstedet.

Den konkrete sag

I den pågældende sag blev forsendelsen af de taiwanske DVD opstartet af en dansk speditør. En hollandsk transportør skulle forestå transporten fra Danmark til Holland, hvorefter varerne skulle udleveres til den endelige modtager i Belgien.

Forsendelsen skulle efter planen afsluttes i Holland, men på grund af en kommunikationsfejl blev varerne afleveret direkte hos den endelige modtager i Belgien. Forsendelsen blev derfor ikke afsluttet korrekt ved varernes frembydelse for toldmyndighederne i Holland.

Skat fremsatte derfor krav om betaling af importmoms over for den danske speditør. Nærværende sag blev imidlertid indbragt for landsretten af den hollandske transportør, som havde holdt den danske speditør skadesløs.

Transportøren fremlagde under sagen en erklæring fra de belgiske toldmyndigheder, der bekræftede, at modtageren i Belgien havde betalt belgisk importmoms af forsendelsen, da varerne blev indført til Belgien. Det var derfor transportørens opfattelse, at denne erklæring var tilstrækkelig til at dokumentere, at forsendelsen var blevet afsluttet, og at der som følge heraf ikke var grundlag for at opkræve dansk importmoms af de pågældende varer.

Landsrettens resultat

Landsretten skulle hermed tage stilling til, om den af transportøren fremlagte erklæring kunne tjene som et alternativt bevis for, at proceduren for ekstern fællesskabsforsendelse var afsluttet i Belgien.

Indledningsvist udtalte Landsretten som forventet, at den omhandlede forsendelse af DVD’er ikke var blevet afsluttet korrekt, idet varerne ikke var blevet frembudt for toldmyndighederne på det bestemmelsestoldsted, der var angivet i forsendelsesdokumentet – altså i Holland.

Dernæst gjaldt det spørgsmålet om førelsen af det alternative bevis. Her slog landsretten efter en konkret vurdering fast, at de belgiske toldmyndigheders erklæringer ikke fandtes at kunne udgøre et alternativt bevis for, at proceduren for ekstern fællesskabsforsendelse var blevet afsluttet.

Det var altså ikke tilstrækkeligt, at de belgiske myndigheder efterfølgende havde erklæret, at der var betalt importmoms af varerne i Belgien. Afgørende for rettens resultat var det forhold, at godset ikke var blevet frembudt for toldmyndighederne, og at erklæringen fra de belgiske myndigheder i øvrigt ikke overholdt de formelle krav, der gælder efter EU's toldkodeks.

Fortsættelse følger

Om landsrettens vurdering vil kunne lægges til grund i lignende sager, er endnu for tidligt at sige, idet dommen er anket til Højesteret.

Der kan generelt stilles spørgsmålstegn ved, i hvilke situationer Skat kan opkræve importmomsen hos transportøren. Det emne vil jeg belyse i næste nummer af TransInform.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.069