Staten dømt for overtrædelse af udbudspligt i IT projekt
Finn Frogne A/S overvejer erstatningskrav efter at staten overtrådte egne udbudsregler ved køb af 112-kommunikationsudstyr.
Økonomistyrelsen og Rigspolitiet tilsidesatte reglerne i forbindelse med udbud af servere for 50 mio. kr. Det har Klagenævnet for Udbud netop fastslået i en principiel kendelse, hvor Finn Frogne A/S fik medhold i at, Rigspolitiet købte kommunikationsservere hos Terma A/S for 50 mio. kr. uden at indkøbet havde været i udbud. Købet skete i forbindelse med det landsdækkende projekt om nød- og beredskabskommunikation (SINE-projektet), der bl.a. skal koordinere ambulancekørsler.
Advokat Camilla Bonde fra advokatfirmaet Plesner, der har ført sagen for Klagenævnet er tilfreds med, at statens indgåelse af kontrakt er erklæret ulovlig. Hun vil nu sammen med Finn Frogne A/S overveje et erstatningskrav mod Rigspolitiet:
- Afgørelsen fra Klagenævnet viser det samme billede, som tegner sig i retssagen om selve SINE-udbuddet. Der er fra statens side blevet set stort på væsentlige udbudsretlige regler, og fejlen har betydet, at andre leverandører, end dem staten ønskede at handle med, ikke har haft en chance for at byde på millionkontrakterne.
Camilla Bonde vil derudover inddrage afgørelsen i den verserende retssag om 559 mio. kr. anlagt af hollandske Nethleas B.V.
Kaare Frogne, direktør hos Finn Frogne A/S, som bl.a. leverer trafikoptimeringssystemer, er tilfreds med, at Klagenævnet har erklæret kontrakten for ulovligt indgået. Han havde dog hellere set, at udbuddet var gået efter reglerne.
- Nu vil vi se på, hvordan vi kan få opgjort erstatningskravet for den unfair konkurrencesituation, vi blev sat i ved ikke at have mulighed for at byde på opgaven, siger han og peger på, at reglerne netop er lavet for at sikre, at man får den bedste løsning til den rigtige pris.