Sælg ejendommen - og lej den igen
Sale & Lease Back er en mulighed der bør overvejes, hvis det strammer til med likviditeten, mener Lars Pærregaard fra MAQS Law Firm.
Af Gwyn Nissen
I en tid, hvor bankerne er forsigtige med udlån og virksomheder kan komme i klemme i forhold til likviditet eller finansiering af nødvendige investeringer, bør de overveje Sale & Lease Back af virksomhedens ejendomme.
Det siger advokat Lars Pærregaard fra MAQS Law Firm. Sale & Lease Back i forbindelse med ejendomme er, når en virksomhed sælger sine ejendomme, men bevarer virksomheden i ejendommene – nu blot som lejer.
- En sådan løsning giver virksomheden mulighed for øget fokus på den primære drift af virksomheden, og det vil derudover slanke balancen og få frigjort likviditet som alternativ til banklån, siger Lars Pærregaard.
Han peger på, at der op til finanskrisen var en markant stigning i antallet af Sale and Lease Back transaktioner.
- Det skyldtes, at lager- og logistikejendomme blev handlet til historisk høje priser, og det medførte, at virksomheder kunne tjene betydeligt på ejendommen i forhold til opførelsesomkostningerne for samme ejendomme - helt op til 30 procent, forklarer Pærregaard.
Efterspørgslen efter lager- og logistikejendomme gik dog helt i stå i takt med at finanskrisen voksede. Det skyldes ikke mindst bankernes uvilje mod at låne penge ud til ejendomsfinansiering.
- Der er dog nu igen et marked for salg af lager- og logistikejendomme til en fair pris, vurderer Lars Pærregaard. Det gælder især for ejendomme med god beliggenhed, økonomisk stærke lejere og lange lejekontrakter, det vil sige 5-10 år.
Nordiske investorerInteressen kommer blandt andet fra nordiske investorer, der søger et årligt afkast af deres investering i omegnen af 7 procent eller mere.
Advokaten fra MAQS Law Firm peger desuden på, at virksomheder i forbindelse med Sale & Lease Back formindsker deres eksponering på ejendomsmarkedet - både i relation til negativ prisudvikling og i værste fald manglende afsætningsmuligheder.
- Salg af en ældre lager- eller logistikejendom i tom stand uden samtidig indgåelse af en lejekontrakt, vil på nuværende tidspunkt være svært og vil under alle omstændigheder ske til en lav pris, forklarer Lars Pærregaard. Det er langt fra sikkert, at virksomheders behov for at flytte virksomheden falder sammen med en situation på ejendomsmarkedet, hvor virksomheden kan få en acceptabel pris for den gamle ejendom, og mange virksomheder kan derfor med fordel planlægge en fremtidig flytning i meget god tid.
Forbered fremtidenDerfor mener han, at Sale & Lease Back også kan være en attraktiv løsning, hvis virksomheden planlægger en fraflytning senere, da salg af en ejendom med en lejekontrakt i modsætning til en tom ejendom generelt giver en væsentlig højere pris.
- Ikke alle virksomheder vil dog have gavn af et Sale & Lease Back, understreger Lars Pærregaard. Vurderingen af fordele og ulemper for den enkelte virksomhed beror især på en analyse af virksomhedens langsigtede planlægning i relation til placering, udvidelsesmuligheder, effektiviteten i eksisterende bygninger samt selvfølgelig den mulige salgspris og det fremtidige lejeforhold.
gn@transporttidende.com