900.000 frygter lang ledighed ved fyring
Hver tredje lønmodtager føler sig ikke godt fagligt rustet til at undgå langtidsledighed i tilfælde af en fyring.
Selv om Danmark skal leve af at være en vidensnation, har en tredjedel af lønmodtagerne ikke efteruddannet sig inden for de seneste tre år. Ny analyse lavet af Interresearch blandt 1.151 danskere for salgs-organisationen Business Danmark viser, at jo sjældnere medarbejdere efteruddanner sig desto mere frygter de at ende i langtidsledighed ved en fyring.
74% af danskerne, som har efteruddannet sig det seneste år, føler sig så fagligt stærke, at de let vil kunne få nyt job, hvis de bliver fyret. Derimod tror kun 58% uden en efteruddannelse de seneste 3-5 år, at de er så gunstigt stillet. Og ligger seneste efteruddannelse mere end fem år tilbage, daler andelen til 56%.
Business Danmarks landsformand Jens Neustrup Simonsen mener, at virksomheder vil få modigere medarbejdere ved at sætte turbo på efteruddannelse.
- Uddannelse giver ikke alene dygtigere og mere tilfredse medarbejdere, men også større selvtillid. Dermed får virksomhederne en medarbejderstab, som tør være kreative og udfordrende på jobbet i stedet for ansatte, som putter sig og undgår fejl af frygt for en fyring, siger han.
Helt galt står det til blandt landets ufaglærte. Her tror to ud af tre ikke, det bliver let at undgå langtidsledighed ved en fyring. Blandt de ledige vurderer lidt færre – halvdelen - at de har de rette kompetencer. Og bedst står det til blandt højere funktionærer, hvor knap otte ud af ti vurderer, at de er fagligt opdateret. Sammenlignet med en akademiker har dobbelt så mange ufaglærte og faglærte LO´er - 40% - ikke har fået efteruddannelse de seneste tre år.
Analysen vidner om, at kompetenceudvikling skal iværksættes, mens man er i job, påpeger Jens Neustrup Simonsen.
- I nogle tilfælde er virksomheden en barriere for efteruddannelse. Men vi må ikke være blinde for at nogle ansatte er for passive. Derfor bør vejen til vidensamfundet være brolagt med både en ret og pligt til efteruddannelse, som en del af ansættelseskontrakterne, siger han.