Piratløsladelse er juridisk falliterklæring
Lektor Birgit Feldtmann, SDU, der er ekspert i piratbekæmpelse, fastslår, at den manglende vilje til at retsforfølge pirater udgør et alvorligt problem.
Flere hundrede pirat-mistænkte somaliere er blevet pågrebet af internationale flådestyrker i Adenbugten i de sidste to-tre år. Men kun et fåtal er endt foran en dommer. Resten er - som de seks somaliere, som det danske orlogsskib Esbern Snare diskret satte i land i Somalia natten til onsdag – blevet sat fri, kun frataget deres piratværktøj og måske med en skideballe i bagagen.
De seks somaliere – der siden nytår var varetægtsfængslet in absentia ombord på Esbern Snare – havde udvist en mistænkelig interesse for det danske containerskib Emma Maersk.
Men Statsadvokaten for Særlige Internationale Straffesager kunne ikke samle bevismateriale nok til en tiltale og derfor måtte Søværnet slippe de seks somaliere fri.
- Hvis mistanken ikke kan bekræftes, så bliver man nødt til at opgive sagen, erkender lektor Birgit Feldtmann fra Syddansk Universitetscenter, over for dagbladet Politiken.
Hun understreger, at hun ikke kender detaljerne i sagen, men betegner den som endnu et eksempel på de vanskeligheder, som Vesten har, når det gælder om at retsforfølge de somaliske pirater.
FN vurderer, at kun en af 10 pågrebne piratmistænke stilles for en dommer.
- Det er påfaldende, at vi gang på gang ikke gennemfører straffesager. Det er et grundlæggende problem. De lande, der har en interesse i, at vi kan sejle frit på havene, bør tage deres del af ansvaret og tilpasse deres lovgivning, så vi kan retsforfølge dem her. Lige nu er det ret usandsynligt for en pirat at blive retsforfulgt, siger lektor Birgit Feldtmann.
Hun oplyser, at der er omkring 1.500 aktive somaliske pirater, der truer en af klodens allermest centrale maritime motorveje.