Kommuner lader stå til
Mange af landets kommuner er løbet tør for penge til snerydning.
De slunkne kasser skader blandt andet de mange vognmænd, som skal stå til rådighed for kommunerne uden at blive kaldt på arbejde, selvom sneen i snart mange dage har væltet ned.
- Mange af DTLs medlemmer har indgået kontrakt med landets kommuner om at rydde sne og glatførebekæmpe. Kommunerne har nemlig ifølge vejloven en forpligtelse til at vinterførebekæmpe i lighed med, hvad den private grundejer efter lovgivningen har på de offentlige fortove. Man kan vel ikke forestille sig, at grundejeren kan undlade at vinterførebekæmpe og salte fortovet med henvisning til dårlig økonomi, siger chefjurist i DTL John Roy Vesterholm.
Desuden er vognmændene omfattet af en såkaldt rådighedsforpligtelse, der forpligter dem til at rydde sne for kommunen og rykke ud med kort varsel, når kommunen ringer.
- Men da mange kommuner ikke har flere penge på budgettet, så bliver vognmændene ikke kaldt ud. På grund af rådighedsforpligtelsen har vognmændene ikke mulighed for at påtage sig andet arbejde og dermed tjene penge. DTL har fået flere henvendelser fra medlemmer, som undrer sig, siger chefjurist i DTL John Roy Vesterholm.
Forleden kunne Lastbilmagasinet desuden fortælle, at fem lokale vognmænd havde taget sagen i egen hånd, og havde udført snerydning i deres kommune gratis.
De tomme kommunekasser giver ikke kun problemer for DTLs medlemmer, men også for resten af samfundet, påpeger Vesterholm.
- Når vejene ikke bliver ryddet for sne og saltet, går det ud over både trafiksikkerheden og fremkommeligheden. Vi ved, at det er utroligt dyrt for samfundet, når der sker uheld, og man ikke kan komme frem pga. manglende snerydning. De penge som man sparer her og nu på vejbudgetterne kan vise sig at blive overordentligt dyre for samfundet, siger John Roy Vesterholm.