Skrap alkoholpolitik
KTL i Padborg installerer alkolåse i 45 lastbiler.
Hos transportvirksomheden KTL A/S i Padborg sætter man sikkerheden højt, når det gælder de ansatte og den vognpark, som de benytter. Så højt, at der nu også bliver sat alkolåse i 45 af firmaets lastbiler. Det betyder, at den enkelte vogn ganske enkelt ikke kan køre, såfremt chaufføren har alkohol i blodet.
En såkaldt SmartStart alkolås, der minder om en mobiltelefon, aktiveres, når nøglen drejes. Efter 15 sekunder skal chaufføren blæse i mundstykket. Er der ingen alkohol, aktiveres et relæ, som starter motoren. Det betyder, at virksomheden døgnet rundt kan garantere en alkoholfri arbejdsplads – uanset, om vognene befinder sig i Danmark eller i Sydeuropa.
- Vi har taget dette skridt, da vi som udgangspunkt ikke tolererer alkohol i forbindelse med kørsel. Men jeg skal understrege, at det også er for at beskytte vore chauffører. Kommer de ud for en ulykke, har de ingen som helst økonomisk mulighed for at betale den skade, de har forvoldt. For ikke at tale om, at nogle af dem måske skal leve med, at de har forvoldt et andet menneske skade eller måske det, der er værre. Uanset hvad årsagen er, har de i øvrigt heller ingen mulighed for nogensinde at få et arbejde indenfor transportbranchen igen, fortæller direktør i KTL, Bjarne Kornbeck.
KTL valgte at installere den amerikanske SmartStart Akolås i sine lastbiler, fordi mærket er godkendt efter internationale standarder, og anerkendt for sin fleksibilitet. Systemet kan blandt andet overvåges af kørselslederen, som præcis kan følge akoholresultaterne i hver vogn. Det kan også indstilles til at chaufføren skal tage flere alkoholprøver i løbet af arbejdsdagen.
Som en ekstra sikkerhed kan håndsættet tilsluttes et kamera, således at en chauffør ikke kan snyde systemet ved at lade en kollega foretage alkoholprøven. Eller der kan indsættes en såkaldt ”bytte-knap”, der skal aktiveres, når bilerne skrifter chauffører.