Infrastruktur er bedste kriseredning
Skal man have gang i økonomien, er investeringer i infrastruktur og ”kommunikations-motorveje” for IT-kommunikation den bedste løsning, siger amerikanske økonomer.
Det har der ifølge nyhedsbrevet McKinsey Quarterly været konsensus om blandt amerikanske økonomer under krisen, og USA-præsident Barack Obama har også netop infrastruktur-investeringer som et væsentligt element i sin nye plan, der skal sætte gang i vækst og jobskabelse.
- Sådan bør vi også komme videre i Danmark, lyder opfordringer fra DTLs adm. direktør Erik Østergaard. Det er for dyrt at have en infrastruktur, der ikke kan følge med. Trængsel og trafikpropper har en negativ effekt på værdiskabelsen i et samfund, og reducerer eller eliminerer man dem ved at investere i effektiv infrastruktur, skaber man langvarige fordele for dansk økonomi. Vores medlemsvirksomheder lider hver dag under køer i trafikken, og det koster ikke bare penge og tid – det har også en negativ CO2-effekt, fordi det samlede brændstofforbrug på en tur bliver højere, når lastbilerne også skal holde i kø.
Cheføkonom Mark Zandi fra Moody’s Economy.com siger, at en dollar brugt på infrastruktur betaler sig tilbage igen 1,59 gange.
McKinsey-nyhedsbrevet påpeger, at avanceret telekommunikation og pålidelig godstransport har været nøglefaktorer for USA’s økonomiske succes, men at landet nu er ved at betale for sine manglende investeringer i mange år på området. Det har kostet logistisk effektivitet, så ”straffen” på vækstkontoen for hele USA's økonomi i 2003 var på 8,6 pct. af USA's bruttonationalprodukt (BNP) og voksede til 10,1 pct. i 2007 – altså endda inden krisen satte ind.
På samme tid, noterer McKinsey sig, investerede asiaterne, særligt kineserne, massivt i at skabe et transportsystem og en informations-infrastruktur i verdensklasse.
- Vi noterer os i DTL, at Danmark er gået i gang med at reparere på manglende investeringer i infrastruktur i de seneste årtier. Men der kan gøres en del mere, ligesom den indtil nu forsømte vejvedligeholdelse bør speedes op. Vi må i dansk politik forstå, at en af vores vigtigste veje til vækst og velfærd i fremtiden er investeringer i infrastruktur. Transportens virksomheder kan yde endnu mere for dansk økonomi, hvis infrastrukturen som f.eks. motorveje og jernbaner bliver bedre, siger Erik Østergaard.