Opbygger med sans for det specielle
Vandborg Karosserifabrik ApS i Lemvig er stærk på vej mod et skarpt hjørne. I 2013 kan virksomheden fejre 100 års jubilæum.
Af Finn Bjerremand
Det var i 1913 at karetmager Søren Nielsen grundlagde Vandborg Karosserifabrik i Vandborg Smedeby. Også dengang spillede landbrugsprodukter en stor rolle: opbygning af hestevogne, hjul og landbrugsvogne samt diverse reparationer for landbruget.
Som tiden gik, blev det i stedet opbygning af førerhuse til lastvogne, der var den store aktivitet. I en lang periode kom alle lastvogne nemlig hjem fra lastvognsfabrikkerne uden førerhus og derfor fandtes der i perioden en del danske karosserifabrikker som byggede førerhuse på nye lastvogne.
En af dem var Vandborg Karosserifabrik, som også byggede lad i træ til de nye lastvogne. Det kneb i en periode med beskæftigelsen og det fik Søren Nielsen til at etablere en købmandsforretning, som så kunne bidrage til at forretningen kunne gå rundt.
GenerationsskifteI 1950 overtog sønnen Asger Nielsen opbyggervirksomheden. Han var oplært hos Tarm Karosseri, og han besluttede sig for at begynde at lave reparationer på personvogne og lave opbygninger til lastbiler.
Imidlertid skete der en katastrofe i 1955, da hele værkstedet brændte ned til grunden. Det slog dog ikke Asger Nielsen ud. Han gik straks i gang med at opføre et nyt værksted på adressen Knakkervej 1 i Vandborg. Det nye værksted åbnede nye muligheder for at lave større opbygninger til lastvognene.
I 1981 døde Asger Nielsen, hvorefter den nuværende ejer Søren Nielsen overtog virksomheden. Efter Søren Nielsen havde taget over gik virksomheden mere over til udelukkende at lave opbygninger, samt forandringer af førerhuse til specialtransport.
I 1985 fik Vandborg Karosseri nye varer på hylderne i form af HMF/Dapa-produkter, så som påhængsvogne, trailere, tippelad og kraner m.v. Nu kunne Vandborg Karosserifabrik levere det hele og selv bygge lad på og/eller montere kran på en lastvogn.
Flyttede fabrikI 2000 valgte Søren Nielsen at opføre en ny fabrik i Lemvig, der kørte sideløbende med det tidligere hovedkvarter i Vandborg. Efter nogle år blev hele virksomheden dog samlet på adressen i Lemvig, hvor der samtidig blev gennemført en større udvidelse af produktionsanlægget.
Det er de helt specielle opbygninger, der bliver produceret mange af hos den nordvestjyske karosserifabrik. Eksempelvis har Vandborg Karosserifabrik bygget både forvogne og trailere til SPFs smågrisetransporter, hvor hele kassen står på vejeceller, så grisene kan vejes.
Hos Vandborg Karosserifabrik går man meget op i at dække kundernes specifikke behov.
- Opbygningen bliver udviklet og konstrueret i samarbejde med de danske vognmænd, siger direktør Søren Nielsen.
Virksomheden råder over 4400 m2 produktionsareal samt en medarbejderstab på i alt 35 personer.
fba@transinform.com