23948sdkhjf

Joab slanger sig til succes

Joabs renovationsaggregat Anaconda fremstilles på Norbas gamle fabrik.

Joabs renovationsaggregat Anaconda fremstilles på Norbas gamle fabrik.



Af Finn Bjerremand

Med stor succes har den foretagsomme fabrikant Jan Olsson fået gang i fabrikationen af renovationsopbygninger til lastvogne - og det endda i nedgangstider, hvor mange i stedet har valgt at lukke deres virksomheder helt eller delvis ned.

Den svenske fabrikant har altid vidst hvad han ville. Da han for fem år siden lagde de første økonomiske grundsten til det, der i dag hedder Joab Recycling AB, sagde han til Trans Informs udsendte medarbejder at han ville nøjes med at bygge fem Anaconda-renovationsopbygninger det første år. Så havde han nemlig råd til at forære dem alle sammen bort uden yderligere tab.

Hvis han derimod hurtigt kørte en løbende produktion op, risikerede han at have alt for mange aggregater på lager. Det kunne tvinge ham til at sælge med tab, hvilket i værste fald ville løbe op i mere end det ville koste at fremstille fem renovationsopbygninger.

Tilsyneladende vidste Jan Olsson hvad han havde med at gøre. I dag er produktionen flyttet til Norbavägen i Blomstermåla i Sverige, efter at have haft til huse i en lille indkøbt fabrik i Ålem i udkanten af Blomstermåla og i oplandet til Kalmar.

Fra kroghejs

Jan Olsson kendte allerede transportbranchen ganske grundigt fra produktionen og salg af kroghejs og skifteladssystemet Cameleont. To koncepter, som har haft stor succes i både Sverige og andre lande siden 1967, hvor Olsson byggede den første Joab-liftdumper.

Ønsket om at kunne servicere vognmænd, entreprenører, lastvognsforhandlere og ikke mindst genbrugsvirksomheder, såvel private som offentlige med hele paletten, betød at en produktion af en renovationsvogn stod meget højt på ønskelisten.

Hvis en stor genbrugsvirksomhed tidligere skulle anskaffe sig nye køretøjer, f.eks ti renovationsvogne og to kroghejsvogne, så løb udbyderen af renovationsvognene ofte med ordren og ikke Joab, der i stedet måtte ud og købe renovationsvognene ved andre leverandører for at kunne løfte hele opgaven.

Kompetence i Kalmar

Da det dengang amerikansk/hollandsk-ejede Norba, begyndte at fase sin produktion ud i Blomstermåla, opstod idéen hos Jan Olsson om at lave sin egen produktion.

Der var masser af kompetence i og dygtige medarbejdere i Kalmarområdet. De havde hele livet arbejdet med udvikling og fremstilling af renovationsaggregater, men nu stod medarbejderne til at blive arbejdsløse eller skifte til andre erhverv.

Det fik Jan Olsson, der ellers hører hjemme på den svenske vestkyst, til i 2005/2006 at købe den lille fabrik i Ålem og sætte nogle ingeniører i gang med at tegne og senere producere Anacondaen.

Allerede i 2006 overtog Joab det store lakeringsværksted i Blomstermåla med 19 ansatte og derfra opstod ideén om at lægge hele produktionen i Blomstermåla. Året efter købte Joab således også Norbas tidligere produktionsbygninger af Blomstermåla kommune.

Gearet til fremtiden

Nu er hele produktionen af renovationsaggregater på plads med moderne arbejdsgange og –processer. Samtidig er Joab gearet til en kraftig vækst, når den en gang kommer.

Afsætningen har dog foreløbig været ganske god. De første fem Anacondaer blev faktisk solgt og der er solgt mange siden da.

Det er især det svenske og det danske marked, der har aftaget de fleste. Lige nu er der dog også Joab renovationsaggregater på vej til det russiske marked, der har et meget stort behov, men til gengæld har problemer med at få finansieret deres investeringer.

Ydermere er der den finte ved eksport til det russiske marked, at anlægget skal sendes som reservedele og derefter samles i Rusland for at slippe for ekstra told.

Der eksporteres også renovationsvogne til det norske marked og Joab betragter hele Norden som ét stort hjemmemarked.

I 2009 blev der produceret og solgt ca. 200 Anacondaer. Produktionen er gearet til uden problemer at kunne speedes op til at producere en Anaconda hver eneste dag.

I Blomstermåla er både produktion, salg, konstruktion og udvikling for renovationsaggregater, samt servicemuligheder for alle Joabs produkter samlet. Til at styre hele produktionen har koncernen valgt at lade sig ISO-certificere, som værktøj i både kvalitets og miljø øjemed.

fba@transinform.com
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064