Hirtshals blander olie med vand
Nanoil er en nystartet virksomhed på Hirtshals Havn.
Nanoil arbejder med en ny teknologi til at blande almindeligt brændstof med vand. Teknologien har været kendt et stykke tid, men den har aldrig været udført med de vandmængder, der er tale om her. Nanoils produktgrundlag er emulgeringsmaskinerne som bruges til at blande vand og brændstof.
Den nye teknologi er baseret på, at almindeligt brændstof tilsættes 30-40 procent vand samt et kemisk additiv. Blandingen sendes gennem en emulgeringsmaskine og kommer ud som et stabilt emulgeret brændstof.
Det skriver Hirtshals Havn i en pressemeddelelse.
Vandet, som bliver omdannet til mikroskopiske vand bobler på 0,1 – 3 mikrometer i størrelse, giver brændstoffet en renere forbrænding, og en reduktion i nox’en på omkring 50 procent. Det nye brændstof forbedrer ifølge Nanoil brændstoføkonomien med op til 25 procent og brænder ved lavere temperaturer.
Nanoil får maskiner fra sin samarbejdspartner i Korea og sælger dem videre til kunder, eksempelvis varmeværker, skibsfarten og industrien generelt. Nanoil er den eneste forhandler af maskinerne i Europa og det sydlige Afrika.
Stort forbrugPotentielle kunder er typisk virksomheder med et forbrug på minimum 1000 liter brændstof dagligt. Udover en fremvisningsmaskine i Hirtshals, har Nanoil for øjeblikket en maskine på vej med en kapacitet på 30 tons brændstof i døgnet. Maskinerne koster fra 750.000 kr. og opefter, og den mindste har en kapacitet på 5 tons.
- Produktet er stadig meget nyt, men vi er af den opfattelse, at når der ligger bevis for emulgeringens driftsikkerhed, så kommer kunderne. Vi har allerede flere, som har vist interesse for produktet. I øjeblikket venter vi på resultatet fra test på en marinemotor, siger salgsdirektør Magnus Fossheim.
Testforløbet, som bliver udført på fartøjet Assimiut i Hirtshals Havn, varetages af Wärtsilä og Nanoil leverer brændstoffet. Testforløbet forventes færdig i starten af foråret.
Tæt kontaktNanoil har valgt at lægge det danske hovedkontor på Hirtshals Havn, da det her er muligt at have tæt kontakt til den danske fiskeflåde. Virksomheden er øjeblikket også ved at starte et samarbejde op med nogle lokale partnere fra Skagen Havn bestående af Henning Andersen, Jakob Hammer og Svend Bach. Ligeledes har man indenfor luksus yatchbåde allieret sig med Kristian Foss, der har mange års branchekendskab. Derudover har Nanoil kontor i Durban i Sydafrika med en Sydafrikansk partner, hvorfra de betjener kunder fra det sydlige Afrika, hovedsagligt inden for mine-, sukker-, og landsbrugsindustrien.
Hele ideen omkring Nanoil startede da Jørgen Fossheim, der er bestyrelsesformand i Nanoil og har mange års erfaring i fiskeribranchen, på et tidspunkt skulle have to fiskefartøjer på værft i Korea. Her blev han introduceret for den koreanske skibsverden, og det var under opholdet i Korea, at han mødte de nuværende koreanske forretningspartnere.