23948sdkhjf

ITD slipper med begrænset kritik i konkurrencesag

Konkurrenceankenævnet bekræfter, at brancheforeninger som ITD har lov til at sende prispolitiske signaler.

Konkurrenceankenævnet bekræfter, at brancheforeninger som ITD har lov til at sende prispolitiske signaler.



De beregningsværktøjer som International Transport Danmark tidligere stillede til rådighed for medlemmerne, så de lettere kunne beregne prisen på en given transport, er i strid med konkurrencelovgivningen. Det fastslog Konkurrenceankenævnet i dag i en afgørelse, der dog delvist undsiger Konkurrencerådets tidligere afgørelse.

Konkurrencerådet mente i rådet afgørelse i februar i år, at hvor man vurderede, at prispolitiske udmeldinger, som ITD’s opfordring til medlemsvirkomhederne om at indføre et olietillæg, virker til at begrænse konkurrencen på transportmarkedet.

Den udlægning afviste Konkurrenceankenævnet, der mener ’ at simple ikke nærmere konkretiserede udmeldinger som at ”indføre olietillæg” ikke kan antages i sig selv at have til formål at begrænse konkurrencen.’

Ankemyndigheden mener nemlig ikke, at brancheforeningers udmeldinger i blandt andet dagspressen om, at eksempelvis ”prisstigninger på dieselolien skal betales af kunderne, og i sidste ende af forbrugerne”, kan det ikke tolkes som opfordringer til medlemmerne om at tage en bestemt pris (ulovlig overvæltning).

Konkurrenceankenævnet fastholdt til gengæld, at de beregningsmodeller, der skulle hjælpe vognmandsvirksomhederne med at beregne deres omkostninger på den enkelte transport, var lovstridige. ITD havde allerede fjernet modellerne fra organisationen hjemmeside efter offentliggørelsen af den såkaldte Konkurrenceredegørelse i 2007, da Konkurrencestyrelsen foretog et kontrolbesøg i 2008.

ITD havde allerede i 1998 forud for offentliggørelsen af beregningsmodellerne søgt om godkendelse hos Konkurrencestyrelsen. Konkurrencestyrelsen gennemførte endvidere også et kontrolbesøg i 2006 og lukkede sagen uden videre bemærkninger.

Adm. direktør Jens Iwer Petersen udtaler:

- Vi er grundlæggende glade for dagens afgørelse, der slår fast, at brancheforeninger bevarer et af deres vigtigste politiske redskaber til at kunne komme med generelle udtalelser om eksempelvis prisudviklingen. Det er på den anden side klart, at dagens afgørelse også ærgrer os, idet vi har gjort alt, hvad vi anså for muligt for at overholde konkurrencelovgivningen og har handlet i god tro.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078