23948sdkhjf

Husk ægtepagt ved boligkøb

Det er en særdeles god ide at huske ægtepagten, når I skal købe hus sammen.

Hvis I køber et hus som gift par, kan I få oprettet en ægtepagt i forbindelse med boligkøbet. Den store fælles investering er en rigtig god anledning til overvejelser om, hvordan I skal håndtere en eventuel skilsmisse og de økonomiske aspekter, der følger med en sådan.

En ægtepagt skaber sikkerhed
Når man køber et hus sammen, er det naturligvis ikke en skilsmisse, der ligger først i tankerne, men det er en rigtig god ide at gennemtænke, hvad der skal ske rent økonomisk, hvis det skulle komme dertil en dag. En ægtepagt kan både bruges til at sikre, at hver af jer kommer ud af en skilsmisse med det, I bragte med ind i ægteskabet og til at sikre den efterlevende bedre i tilfælde af, at den ene af jer dør.

Få styr på økonomien i tide
Selvom I som lykkeligt gift par slet ikke kan forestille jer, at det ikke fortsætter sådan, kan livet desværre bringe ubehagelige overraskelser og situationer, hvor det gør alting lettere at vide, hvad der skal ske økonomisk. Det er jo desværre heller ikke altid, at de to parter i en skilsmisse er på talefod, og det kan være meget svært at blive enige om økonomiske spørgsmål, når man er midt i en følelsesladet konflikt. Derfor kan det anbefales, at I får styr på alle de økonomiske aspekter, mens I er gode venner. Hvis I får udarbejdet en ægtepagt, vil I tage stilling til alle væsentlige punkter og dermed få alle aftaler drøftet igennem og på plads.

Hvad består en ægtepagt af?
Når man som ægtepar får udarbejdet en ægtepagt, vil det sige, at I indgår en skriftlig aftale, der beskriver fordelingen af jeres værdier og gæld, hvis I skulle blive skilt, eller hvis en af jer dør. En ægtepagt er ikke et testamente. Når der er tale om et testamente træder bestemmelserne kun i kraft ved dødsfald. Når der er tale om en ægtepagt træder bestemmelserne i kraft både ved skilsmisse og dødsfald. For at opnå gyldighed skal en ægtepagt tinglyses.

Hvem kan udarbejde en ægtepagt?
I kan kun få udarbejdet en ægtepagt, hvis I er gift. Begge ægtefæller skal være indforstået med ægtepagtens bestemmelser. Den ene ægtefælle kan altså ikke udarbejde en ægtepagt, hvis ikke den anden ægtefælle er enig. Hvis I ikke er gift, men lever papirløst sammen, er det muligt at sikre hinanden ved at få udarbejdet en samejeaftale.

Hvornår skal I udarbejde en ægtepagt?
Det er en god ide allerede at få lavet en ægtepagt, når I beslutter jer for at blive gift. Det er ikke behageligt at tænke på skilsmisse og dødsfald på det tidspunkt, men det er en ansvarsfuld måde at indlede et ægteskab på. Når et par gifter sig får de automatisk fælleseje. Hvilket betyder, at selvom den ene part har flere midler med ind i ægteskabet end den anden, skal de, i tilfælde af skilsmisse, dele det hele ligeligt. Fører I lige mange midler ind i ægteskabet, betyder det ikke noget, så er ægtepagten ikke nødvendig, men kan måske alligevel være en god ide.

Forskellige former for ægtepagter
Hvis I ønsker en ægtepagt bliver den udformet til jeres situation, men helt grundlæggende er der tre former for ægtepagter:

- Ægtepagt om særeje – bruges oftest, hvis forskellen på ægtefællernes formue er stor.

- Ægtepagt om pensionsdeling – bruges for at sikre at ægtefællernes pensioner deles ligeligt ved skilsmisse.

- Gaveægtepagt – bruges hvis den ene ægtefælle vil give den anden ægtefælle en meget stor gave. Det kan for eksempel være det halve af et hus.

Alle de tre former for ægtepagter er kun gyldige, hvis de tinglyses. I skal henvende jer til en advokat for at få udarbejdet en ægtepagt.

Send til en kollega

0.016