23948sdkhjf

Teknikken gør vestjysk foderstoftankvogn ekstra effektiv

Selvom tankvogne er et lille marked i Danmark, og pulvertankvogne blot er et min-dre segment af dette marked, findes der også danske udbydere. VM Tarm er en af dem

Selvom tankvogne er et lille marked i Danmark, og pulvertankvogne blot er et min-dre segment af dette marked, findes der også danske udbydere. VM Tarm er en af dem



De store foderstofproducenter har været igennem en hård proces de seneste år. En pro-ces der har betydet, at den tidligere store KFK-koncern er forsvundet.

Det har haft mange følgevirkninger, som også har smittet af i transportkredse. Således er mange vognmænd holdt op med at køre foderstoffer og den efterfølgende afhændelse af de brugte lastvogne og påhængsmateriel fra den lukkede foderstofkoncern har givet en del turbulens på hele materielmarkedet.

Samtidig har den evige søgen efter omkostningsminimering i landbruget medført en virke-lig benhård effektivisering.

Det betyder, at man er blevet helt anderledes bevidst om udnyttelsen af transportmateriel-let.

Samtidig er skærpelserne af sanktionerne for overtrædelse af køre- og hviletidsbestem-melserne kommet til. Alt sammen forhold, der har betydet, at man nu ofte ser fodertankbi-ler, der kører i skift samtidig med, at det nye transportmateriel er bygget, så det kan udnyt-tes optimalt.

Skal der ske mere i den retning, er man nok nødt til at gå over til brug af modulvogntog, i hvert fald på de lange afstande.

Transporterne med de nuværende vogntog på maksimal 48 ton vogntogsvægt har nået skæringspunktet for hvad der kapacitetsmæssigt er opnåeligt. Dette har smittet direkte af på leverandørerne af materiel.

De har udviklet moderne pulvertankvogne, som er udstyret med alt muligt teknisk udstyr, der kan lette transporten og dermed formindske transporttiden.

I dette materielsegment kan danske producenter i stor grad være med. Produkterne er meget forskellige fra de mellem- og sydeuropæiske pulvertankvogne, der jo er begrænset af en vogntogsvægt på 40 ton.

Det, efter europæisk målestok, relativt lille marked i Danmark og de øvrige nordiske lande, gør det ikke så interessant for de syd- og vesteuropæiske producenter at bygge pulver-tankvogne målrettet til det nordiske marked. En af de danske producenter er VM Tarm A/S som leverer mange nye pulvertankvogne og tilhørende opbygninger til foderstoftransportø-rer.

Månedens køretøj er en foderstoftankvogn leveret til Vestjyllands Andel, som har domicil i Ringkøbing.

Dansk trailerkoncept

Tanktraileren er rigtig opbygget med en kingpin på 16 ton og en trippelbogie på 24 ton samlet akseltryk.

Det giver en totalvægt på 40 ton, som er det mest optimale for et 48 ton sættevognstog efter danske forhold. Med en egenvægt på 10.275 kg giver det en lastevne på 29.725 kg, hvis man vel at mærke har en trækker, der kan holde egenvægten nede på 8.000 kg. Tanktraileren er bygget med en selvbærende tank i aluminium, og det lille stykke chassis, der er nødvendigt, er lavet i rustfrit stål. Det samme gælder akselophæng og fjederkonsol-ler m.v.

Den spredte trippelbogie er udstyret med tre aksler af mærket SAF Intradisc, der har ski-vebremser og er ophængt med luftaffjedring. Den forreste aksel er hel fast og kan hæves ved tomkørsel.

Bremseanlægget er fra WABCO og af typen med EBS og RSS, hvor sidstnævnte modvir-ker vælteulykker.

De to bagerste aksler er monteret på selvstændige drejekranse og er tvangsstyrede med en kilestyring fra sættevognsskamlen.

Med fire styrende og to faste aksler på det seksakslede sættevognstog, sikrer man en vir-kelig god fremkommelighed på snævre pladser og lignende. Denne løsning har dog en bagside. Egenvægten er højere og anskaffelsesprisen er højere set i forhold til en trippel-bogie med tre helt fast aksler.

Arbejdsmiljøet med

Tanken er udstyret med 6 1/2" aluminiums bundventiler med rustfast spjæld, som kan be-tjenes manuelt fra venstre side. Opbygningen af tanktraileren er lavet sådan at der både kan læsses for og bagud, hvilket giver forbedringer for chaufførernes arbejdsmiljø. De kan altid vælge den kortest mulige slangelængde.

For at sikre optimal holdbarhed på rørene er de fremstillet i rustfrit stål. Blæseren drives af en hydraulikmotor, der får sin kraft fra en hydraulikpumpe, der er monteret på trækkeren, og som drives af motorens kraftudtag. Holmes blæseren kan skifte om, så den kan gå fra at suge til at blæse. Med andre ord, den kan suge et læs løsvarer op, og den kan også blæse et læs løsvarer ind i f.eks. en silo.

Tankvognen er forsynet med en rustfast cyklon og støjsvage aluminiums-lyddæmpere. Sidstnævnte gør arbejdsmiljøet bedre, så chaufføren ikke er udsat for så megen støj.

Godt udstyret

Generelt er vogntoget rigtig godt udstyret. Tanktraileren har bakkamera, med kamera på siden og i bagenden.

Dette udstyr bør dog nok høre til standardudstyret i dag, fordi man med den udsvingende bagende risikerer at køre på køretøjer og genstande tæt på vognen, når der drejes skarpt. Den type uheld kan man undgå ved, at chaufføren kan kontrollere kørslen fra sin fører-plads. I den henseende kan bakkameraet hurtigt været tjent hjem på skadeskontoen.

På toppen af tanken er der som der hør og bør monteret et gelænder som kan rejses. Det-te gøres dog med luft nede fra jorden på VM Tarm tanken. I forenden af traileren er der monteret et lille håndtag, hvormed man kan styre rejsningen af gelænderet. Det kan end-og nøjes med at blive rejst delvist, hvis pladsen umuliggør at gelænderet kan rejses helt - et rigtig godt udstyr som forbedrer sikkerheden for dem der arbejder med lastningen.

Centralsmøring

Der er monteret centralsmøring på traileren. Også et udstyr der sikkert kan tjene sig hjem igen. F.eks. de styrende aksler har behov for meget smøring i drejekransene, og det sikrer man med centralsmøringen.

På venstre side af tanken sidder der to små skabe monteret. Det ene skab er styreboksen til det hydrauliske system for lastning.

- Men det andet skab er der mange som spørger om, hvad jeg bruger til, siger chauffør Henrik Siig med et stort grin.

- Jow, det er simpelthen et ekstra skab, som jeg benytter til mine handsker, og det er selv-følgelig udstyret med varme. Også et fint udstyr, når det er vinter. Desuden er der større skabe på både traileren og på trækkeren, hvor man kan opbevare forskelligt nødvendigt udstyr.

Bagenden på traileren er et kapitel for sig. Der er en stor rustfri bjælke med fire trekam-merbaglygter, to baklygter og to nummerpladelys. Desuden har man muligvis fået en mere nordisk sikkerhedsprofil i midten af bagenden. I hvert fald er der placeret fem røde positi-onslys oven over den store refleksplanke.

Men dermed er det ikke slut med baglysbestykningen. Oppe på siderne er der monteret to rotorblink, som kan advare andre trafikkanter m.v. når der er brug for det, og helt oppe foroven på tanken sidder der i hver side en rund trekammerbaglygte.

Sådan skal en baglygtebestykning være, og flot ser det ud, når man tænker i sikkerhed i stedet for i EU-regulativer.

Automatiseret gearskifte

Til at trække pulvertankvognen har Vestjyllands Andel fået leveret en IVECO Stralis træk-ker med rigtig bogie, hvor bogieakslen er styrende.

Sammen med trippelbogiens to drejende aksler på traileren, er det et rigtigt godt valg. Specielt når man tænker på, at det drejer sig om at have den mindst mulige drejeradius, når vogntoget skal kunne køre rundt ude på gårdene, hvor der ind i mellem kan være no-get snævert.

Med en rigtig nordisk bogie kan man også opnå maksimal igangsætningstryk på drivaks-len, når der er behov for det, f.eks. ved igangsætning i dårligt føre.

Et tryk på bogieliften - så er den sag klaret.

Muligheden for at lave maksimal vægtoverførsel til drivakslen er på en 6x2 trækker bety-delig bedre end på et twinsteer-chassis, der på grund af den længere akselafstand også kræver mere plads, når der skal drejes med tom vogn.

Vestjyllands Andel har også valgt at få leveret Stralisen med EurotronicII gearkassen, der har automatiseret gearskifte. Et rigtigt godt valg, fordi chaufføren så kan nøjes med at hjælpe gearkassen med at skifte gear, når der er forhold, som robotten ikke selv kan tage højde for.

Farvel til gearstang

Chaufføren skal ikke slide på venstre ben, for der er ingen koblingspedal. Samtidig kan man ved en korrekt betjening forvente et formindsket brændstofforbrug. Som det kan læ-ses andre steder i dette nummer af Trans Inform, så er den tid helt forbi, hvor chauffører-ne selv skal sidde og rykke i en gearstang. Brændstoffet er ganske enkelt blevet for dyrt.

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063