Dispensation fra overhalingsforbuddet
Overhalingsforbuddet på en række motorvejsstrækninger er nu blevet permanent - men til gengæld giver Transportministeriet nu en dispensation - hvis den overhalende lastbil har tilstrækkelig fartoverskud
Således har Transport- og Energiministeriet har nu indført en dispensationsmulighed fra overhalingsforbudet:
- Hvis køretøjer, der er omfattet af forbuddet, lovligt kan opnå en hastighedsdifference på 20-30 km/t mellem det overhalende og det overhalede køretøj, kan sådanne køretøjer fravige afmærkningen af overhalingsforbuddet, lyder dispensationen
Men ellers gælder det, at overhalingsforbuddet på visse strækninger af motorvejene er gjort permanent fra 1. september samtidig, at flere motorvejsstrækninger er blevet omfattet af forbuddet. Også hastighedsgrænsen på 80 km/t - der gælder på hele motorvejsnettet - bliver gjort permanent. Det er de regler, der har kørt som et forsøg siden 1. maj 2001.
Overhalingsforbuddet og hastighedsgrænsen gælder for: Lastbiler, lastbilsvogntog, busser over 3.500 kg og biler med påhængsvogn som f.eks. trailer eller campingvogn. Forbuddet gælder ikke for motorcykler med påhængsvogn.
Overhalingsforbuddet gælder på 22 forskellige steder på motorvejsnettet i forskellige tidsrum. Strækningerne har forskellig længde, forskellig trafikintensitet, forskelligt tværsnit og er fordelt over landet.
Hvor og hvornårOverhalingsforbud anvendes både på motorveje med en hastighedsgrænse på 110 km/t og 130 km/t. På motorveje med seks spor har et overhalingsforbud mindre betydning end på motorveje med fire spor, idet det kørsel med lastbil ikke er tilladt i det yderste venstre spor i forvejen. Der er dog en enkelt undtagelse, idet der indføres overhalingsforbud på Lillebæltsbroen, hvor der er tre spor i begge retninger
Forbuddet har i forsøget været gældende i tidsrummet kl. 6 - 18 på hverdage.
Nu er der valgt generelt at tilpasse tidspunktet til forholdene og trafikken. De fleste steder gælder forbudet i tidsrummet kl. 6 - 18 på hverdage, men mange steder gælder forbudet døgnet rundt, alle ugens dage.
For at afmærke strækningerne er der opsat tavler, der viser, hvor overhalingsforbuddet starter og slutter: En undertavle, der viser, hvilke køretøjer overhalingsforbuddet gælder for: Lastbiler, busser over 3.500 kg og biler med påhængsvogn som fx. trailer og campingvogn.
En undertavle viser hvornår forbudet gælder. Eksemplet betyder, at forbudet gælder på hverdage fra 6 - 18.
Hvis tidspunktet skrives tre gange gælder forbudet i det oplyste tidsinterval i alle ugens dage og hvis undertavle undlades gælder forbudet hele døgnet alle ugens dage.
Den nederste undertavle fortæller, hvor lang forbudsstrækningen er, målt fra det sted, hvor tavlen er placeret.
Tavlerne er sat op med en afstand på mellem 1 og 2 km. Forholdene på Storebæltsforbindelsen gør dog, at der ikke er opsat tavler på selve broerne.
-----