23948sdkhjf

Øget kontrol - og selvkontrol med kraner

Arbejdstilsynet er for tiden i gang med at lave eftersyn på bl.a. kranvirksomheder. Og her er det vigtigt at have orden tingene. I yderste konsekvens handler det om sikkerhed for både kranfører og anhugger, og derfor er det langt fra tidsspilde at følge regler og forskrif-ter. Konsulent Poul Andersen fra Arbejdstilsynet siger til Danmarks Transport-Tidende, at man under kampagnen i transportsektoren også kontrollerer, om f.eks. kranerne opfylder lovens krav og om, der er lavet de lovpligtige eftersyn.

- Men som helhed har branchen dog fået et gevaldig løft opad, og det gælder ikke mindst kraner og hejselad. Når man sammenholder med for fem år siden, må der siges at være sket noget. Men i dag handler alting om tid, og derfor har de fleste kranejere indset, at gre-jet må være i orden, når man kommer ud til en opgave. Der er dog stadigvæk nogen, som godt kunne have grejet mere i orden. Anhugningsgrejet er nok det, som man oftest for-sømmer at tjekke i kransektoren. Og så kniber det også med at medbringe betjeningsvej-ledning - og at have læst den. Med mindre det er kvindelige kranførere, har de altid læst på lektien, fortæller Poul Andersen.

Ikke branchens livret

Reglerne om arbejdspladsvurdering blev indført i 1993 og vurderingerne skulle være på plads i virksomhederne inden udgangen af 2000.

Alle arbejdsgivere med ansatte medarbejdere skal have udarbejdet en skriftlig arbejds-pladsvurdering. Resultatet af den enkelte virksomheds APV skal være skriftlig dokumente-ret og tilgængelig for alle medarbejdere i virksomheden. Ved ændringer i virksomheden - og senest hver tredje år - skal en APV revideres.

Når man har med kraner at gøre, er de vigtige spørgsmål f.eks.: Er kranen dimensioneret til opgaven? Er kranen stabilt opstillet? Kasseres defekte sjækler? Kontrolleres tove og stroppe regelmæssigt? Svarene på disse og andre spørgsmål står på en tjekliste udarbej-det af AHTS i samarbejde med Kran Blok Erfa.

Så hvis har man ikke allerede har fået udarbejdet en APV - eller hvis det er mere end tre år siden, den er blevet revideret, må man se at få det klaret.

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063