23948sdkhjf

Tag bilen med i toget til Lapland

Står man i det sydlige Finland og skal til Lapland og gerne vil have bilen med, ja så kører man bare ombord på toget og indtager derefter en kupe med op til flere sengepladser. Og mens toget kører, kan man slappe af og sove ombord på toget, der hurtigt kører op igennem Finland.

Danmarks Transport-Tidendes udsendte har prøvet det, da turen gik fra Helsingfors til Rovaniemi. Bilen blev kørt ombord på toget i den finske hovedstad ved 20:30 tiden og dagen efter kl. 10:00 kunne bilen køres af toget efter en god nats søvn til føreren.

VR, som det finske, togselskab hedder, kører på strækningen fra Helsingfors og Åbo op til syd for Tammerfors, hvor toget samles. Der er mulighed for at køre biler ombord på toget på de tre nævnte destinationer.

Herefter kører toget til Oulo, hvor der ligeledes kan tages biler ombord. Så går turen videre til Kemi, hvor toget deles i to. En del går til Kolari helt oppe i det nordligste Finland, og den anden del kører til Kemijärvi med passage af Rovaniemi på vejen. Også på disse destinationer kan der lastes biler.

Strækningen Helsinki ? Kemijärvi er på ca. 925 km.


Bygget i to etager

Togvognene, som medbringer biler, er bygget i to etager, så der holder biler under 1,65 m i højden på det nederste dæk, mens biler der er højere lastes på øverste dæk.

I løbet af i år og næste år vil VR få leveret 17 nye vogne, der er ved at blive bygget hos den finske producent Talgo Oy. De nye tog er skræddersyede til at transportere biler i to lag, hvor bilerne står helt indendørs.

Vinteren er nemlig et problem, og da man samtidig har ønsker om at kunne øge hastigheden til omkring 200 km i timen, bliver man nødt til at have bilerne stående under tag. De nuværende tog kan køre med indtil 160 km i timen ? i praksis køres der nok omkring 120 km i timen.

Strækningen fra Kemi og opad er endnu ikke blevet elektrificeret, så der slår man over på dieseldrift.

I 2003 transporterede VR omkring 40.000 personbiler, og mere end 400.000 passagerer benyttede sig i årets løb af VRs tog med overnatningsmuligheder.

Der køres dagligt på ruten op til Rovaniemi og Kemijärvi, hvorimod der kun køres til Kolari tre dage om ugen.

-----

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094