23948sdkhjf

Hun skulle rette op på havnens kuldsejlede økonomi: Nu stopper borgmester før tid

- Der skal nok være enkelte, der mener, at jeg render af pladsen, siger hun

Birgit S. Hansen afleverer nøglerne til Frederikshavs Kommunes borgmesterkontor før tid.

Allerede 1. november starter hun i et job som repræsentant for Grøn Trepart under Kommunernes Landsforening. 

Det oplyser Birgit S. Hansen selv i en pressemeddelelse torsdag.

Birgit S. Hansen måtte i maj i år træde til, da Frederikshavns Havns gæld nærmede sig 1,7 milliarder kroner, og der ikke var udsigt til, at pengene kunne blive betalt tilbage. Derfor overgik styringen af havnen til kommunen og dermed ultimativt Birgit S. Hansen. 

Men hun er helt tryg ved havnens drift nu, lyder det.

- Byrådet har netop landet et solidt budget, som også tager hånd om Frederikshavn Havns økonomi. Så nu overlader jeg roret til andre, og jeg vil altid gemme Frederikshavn Kommune i mit hjerte. Det er et fantastisk sted, hvor jeg har fået lov at være med - både når det er godt, og når det er svært. Og det er et sted, hvor jeg har fået mulighed for at arbejde sammen med så mange gode kræfter, der også vil kommunen det bedste. Af hjertet tak, siger hun.

Advokatundersøgelse på trapperne

Borgmesterens exit sker, selv om trådene efter den kuldsejlede økonomi på Frederikshavn Havn endnu ikke er helt udredt, skriver Nordjyske, der har talt med Birgit S. Hansen torsdag.

Der kan være kritikere, der vil sige, at du burde være blevet, til advokatundersøgelsen om den hårdt prøvede havn kom?

- Jeg ved godt, at der er en stor lyserød elefant i rummet. Men den undersøgelse kommer frem til samme resultat uanset, om jeg er borgmester eller ej. Jeg skal interviewes til undersøgelsen 12. november - og det løber jeg ikke fra, selv om jeg får nyt job, lyder det fra Birgit Hansen.

- Men der skal nok være enkelte, der mener, at jeg render af pladsen, tilføjer hun.

Advokatundersøgelse skal undersøge forholdene i og omkring styringen af Frederikshavn Havn.

Samtidig er Det Kommunale Tilsyn ved Ankestyrelsen i gang med at undersøge borgmesterens rolle, når det gælder salg af arealer på havnen.

Gæld og omsætning

Det var i maj i år, at Frederikshavn Havn overgik til at være styret af kommunen. 

Gælden var i milliardklassen og med en omsætning på 100 millioner kroner, var det ikke rentabelt at drive havnen videre som kommunal selvstyrehavn. 

- Når der ikke er likviditet til at styre havnen, havner nøglerne i kommunen. Og det gør de her 15. maj, sagde Birgit S. Hansen på pressemødet forud for overdragelsen. 

- Jeg er både vred og ked af at stå i den her situation. Men jeg bliver på broen. Op på hesten, sagde hun hun.

Alene i 2024 mangler der 34-35 millioner kroner i havnens regnskab. De penge skal komme fra kommunekassen i første omgang.

- Det kan vi selvfølgelig ikke blive ved med. Men vi skal lave en handleplan både på kort og lang sigt, har Birgit S. Hansen tidligere fortalt. 

Hun kunne ikke garantere, at havnens gæld ville gå ud over kommunens velfærd.

- Det vil være dumt at stille den slags garantier, fordi det så kommer til at handle om det. Men det er vigtigt at understrege, at der er andre muligheder og andre veje, inden man rører ved kommunens kerneopgave, siger hun.

Advokatundersøgelse

Kommunens ledelse har også sat gang i en advokatundersøgelse, der skal kulegrave, hvorfor det kunne gå så galt med havnens drift. Til det formål blev der afsat 1,5 millioner kroner.

- Vi skal have at vide, hvordan de forretningsplaner, vi blev præsenteret for ikke kunne tåle et møde med virkeligheden. Det er den bittersøde smag, vi sidder med i munden, og den agerer vi på, sagde Birgit S. Hansen.

- Vi har brug for at få at vide, hvor kæden er hoppet af, hvem der har sovet i timen, hvor gik det galt, og om gjorde nogen det med vilje. Hvem var ikke fagligt forankret til at vide, at det her ikke holdt, har hun tidligere fort.

- Det er dyre brugte penge. Men vi har brug for at vide, hvorfor det gik så galt.

Genopstiller ikke

Allerede i foråret meddelte Birgit S. Hansen, at hun ville stoppe som borgmester og ikke genopstille ved kommunalvalget i 2025. Men hun forlader altså jobbet før tid, når hun 1. november starter i Kommunernes Landsforening.

- Jeg har fra dag et som borgmester vidst og sagt, at jeg ville give alt, jeg kunne som borgmester, og at den dag, hvor jeg mærker, at der skal andre på broen - ja så ville jeg stoppe. Nu har jeg mulighed for et meget spændende og vigtigt job som KL's repræsentant i Grøn Trepart, hvor jeg skal medvirke til, at kommunerne, sammen med andre parter, leverer på den historiske aftale om et grønt Danmark.

I sit nye job skal Birgit S. Hansen være i tæt dialog med kommunerne om deres arbejde med grøn trepart.

- Birgit S. Hansen har siddet inde ved forhandlingsbordet hele vejen i treparts forhandlingerne. Så da det stod klart, at hun ikke ville være at finde på stemmesedlen fremover, var vi næsten nødt til at spørge, om hun ikke i stedet ville hjælpe med at få skibet helt i land. Det sagde Birgit heldigvis ja til, lyder det fra KLs administrerende direktør Kristian Vendelbo.

- Birgit har gennem årene som bl.a. formand for KL’s udvalg på klima- og miljøområdet og som borgmester oparbejdet en stor viden på området, som vi glæder os til at sætte i spil i dette arbejde, siger han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095