23948sdkhjf

Bedre havne er kritisk for udvikling af havvind

Ifølge WindEurope er der behov for massive investeringer i Europas havneinfrastruktur.

Havne er nøglen til udvikling af havvind. For at levere den ekspansion inden for offshore vind, der er beskrevet i EU's Renewable Energy Strategy, skal Europas havne udvides og tilføjes ny infrastruktur.

Sådan lyder det nu i en rapport fra brancheorganisationen WindEurope, der beskriver, at der er behov for 6,5 mia. euro i investeringer i havneinfrastruktur inden 2030. Europa-Kommissionen bør udvikle en havnestrategi og anerkende havnes samfundsmæssige og økologiske værdi, lyder det fra WindEurope.

Store ambitioner

Europa har en enorm udvidelse af havvind i pipelinen. Fra 25 GW i dag til mere end 400 GW i 2050. Men kontinentet kan ikke levere dette uden store investeringer i havneinfrastruktur. I kajer til tung last, dybe kajpladser, forsyningskæde- og brintinfrastruktur – samt overordnet plads. Europa er nødt til at investere 6,5 mia. euro i sine havne nu bare for at levere den offshore vindudvidelse, der er planlagt til 2030, viser en ny WindEurope-rapport.

- Havne er afgørende for havvind. De er en vigtig del af forsynings- og logistikkæden, der er nødvendig til installation, montering, drift og vedligeholdelse af havmølleparker. Vi kan ikke udvide offshore uden også at udvide og opgradere Europas havneinfrastruktur, siger Giles Dickson, administrerende direktør i WindEurope.

WindEurope anslår, at der er behov for investeringer for 6,5 mia. euro i havneinfrastruktur for blot at levere Europas havvindmål i 2030. Disse investeringer vil betale sig tilbage på bare fem år, lyder det fra WindEurope.

Udviklingen af havneinfrastruktur er ofte et anliggende for lokale, regionale og nationale myndigheder. Men i betragtning af havnenes strategiske betydning for opfyldelsen af EU's mål for offshore vedvarende energi bør Europa-Kommissionen udvikle en strategi for udvikling af havneinfrastruktur. Og den bør mobilisere finansielle instrumenter til at støtte de nødvendige investeringer, lyder det.

- Med voksende mængder offshore vind er havne de perfekte knudepunkter for grøn energi. Offshore vindforsyningskæden er ofte placeret i eller omkring havne. Havne integreres derefter i bredere industrielle økosystemer, og de vil spille en nøglerolle i dekarboniseringen, for eksempel kemikalier og raffinaderier i kystnære industrielle klynger - gennem den vedvarende energi, som de tjener som knudepunkt for, siger Giles Dickson.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142