23948sdkhjf

Klimaminister roste skibsfarten

Vinden skal drive fremtidens grønne søfart, lød det fra klimaminister Dan Jørgensen på Danske Rederiers årsdag.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen var hovedtaler på Danske Rederiers årsdag i går torsdag. Her roste han branchen for at være innovativ i den grønne omstilling.

Forud for årsdagen havde Danske Rederier afholdt foreningens årlige generalforsamling, hvor forsvarsminister Trine Bramsen (S) talte om regeringens og et bredt folketingsflertals beslutning om at udsende et dansk orlogsskib på piratjagt i Guineabugten. En beslutning, som kom efter pres fra Danske Rederier.

Vind i sejlene

Dan Jørgensen startede med at anerkende, at søfartens nøglerolle for Danmarks udvikling fra vikingetiden og helt frem til i dag. Danske søfolk og skibe har skabt den søfartsnation, der på mange måder stadig er med til at tegne Danmarks profil ude i den store verden.

Klimaministeren spåede, at vinden igen vil blive fremdriftsmiddel, når fossile brændstoffer skal afløses. Sejl var afgørende for vikingernes succes og vinden kommer også til at spille en nøglerolle i fremtiden, mente ministeren.

Dan Jørgensen fremhævede den meget store opgave, som skibsfarten står overfor, når sejladsen i fremtiden skal ske med nye grønnere brændstoffer:

- Selvom skibsfarten er en klimavenlig måde at transportere sine ting på, så er udledningen alligevel enorm. Det er en kæmpe opgave, men heldigvis er det ikke en umulig opgave, sagde Dan Jørgensen.

- I har altid været innovative. Fra sejl til damp. Fra sekstant til GPS. I klima skal vi også gå forrest, og der bliver lagt mærke til jer ude i den store verden. De, der er fremme i skoene de næste år, er dem, der kan blive definerende i værdikæderne, sagde Dan Jørgensen.

Han lovede selv, at regeringen vil regeringen vil understøtte udviklingen af både Power-to-X, hvor man omdanner grøn strøm til brændstof til blandt andet skibe, og carbon, capture & storage (CCS), hvor man indfanger CO2 for at lagre det i undergrunden på egnede steder.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125