Folketinget godkender fregat-mission i Guineabugten
Regeringen annoncerede i marts sine planer om at sende en af Søværnets fregatter på piratjagt i Guineabugten. Nu har et bredt flertal i Folketinget stemt for beslutningsforslaget, der giver grønt lys for en ny dansk indsats mod pirater.
Fregatten og dens besætning får forstærkning på missionen af en maritim indsatsstyrke og en maritim helikopter af typen Seahawk.
Udsendelsen af en fregat kommer på baggrund af et stigende problem med sørøveri, pirateri og gidseltagninger mod den kommercielle skibsfart i Guineabugten og tilstødende farvande ud for Vestafrika. Hen over årsskiftet blev tre dansk opererede handelsskibe udsat for angreb. Det fik Danske Rederier til at lægge pres på regeringen.
Livsnerve for skibstrafikken
Udenrigsminister Jeppe Kofod siger i en pressemeddelelse efter afstemningen i Folketinget:
- Guineabugten er en livsnerve for dansk og international skibstrafik. Det er desværre også blevet et hotspot for pirateri og angreb på civil søfart. Det hverken kan eller vil Danmark, som verdens femtestørste civile søfartsnation, tolerere. Derfor sætter vi ind både diplomatisk og militært for at bekæmpe de massive udfordringer med pirateri, vi ser i området. Det er en helt afgørende indsats for dansk eksport og for vores søfarendes sikkerhed, vi nu har vedtaget.
Forsvarsminister Trine Bramsen siger:
- Militær tilstedeværelse er et afgørende element i at genoprette sikkerheden i Guineabugten. Som stor søfartsnation med en stærk militær flåde går vi derfor forrest i kampen. Vores søværn har stor erfaring med bekæmpelse af pirateri, og jeg forventer at endnu flere lande den kommende tid vil bakke op om indsatsen. Forhåbningen er, at vores tilstedeværelse vil afskrække piraterne og gøre deres arbejde langt sværere. Vi vil med vores skibsbidrag også kunne komme kaprede skibe til undsætning, siger forsvarsministeren.
Alle partier undtagen Enhedslisten og Alternativet stemte for udsendelsen af fregatbidraget.
Glæde i rederierne
Beslutningen hilses velkommen i Danske Rederier.
- Situationen vest for Afrika er desværre totalt uholdbar, så jeg er ovenud tilfreds med, at Danmark er sit ansvar som søfartsnation bevidst og nu sender en fregat afsted for at passe på vores søfarende. Det skylder vi dem. Stor tak til regeringen og et flertal af partier for det, siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier
Problemerne med pirateri i Guineabugten, som i længere tid har været verdens farligste farvand, er en mærkesag for Danske Rederier.
- Den danske fregat vil bestemt gøre en forskel, men Danmark kan ikke løfte opgaven alene. Vi er derfor glade for, at regeringen arbejder hårdt på at skaffe opbakning til, at andre lande følger trop og også beder deres grå skibe og andre kapaciteter sætte kursen mod Guineabugten,siger Anne H. Steffensen.
Fakta om de nye militære bidrag til pirateribekæmpelse i Guineabugten:
Fregatbidraget består som nævnt af en fregat med tilhørende Seahawk-helikopter og en maritim indsatsstyrke, stabs- eller forbindelsesofficerer, samt indsættelse af den danske cyberkapacitet.
Fregatbidraget med tilhørende helikopter og indsatsenhed vil have en samlet besætning på op til ca. 195 personer.
Bidraget planlægges udsendt i en periode på ca. 5 måneder fra omkring november 2021. De danske militære bidrag har til formål at forebygge og bekæmpe pirateri og dermed skabe tryggere rammer for den danske og internationale skibsfart i Guineabugten.
Fregatbidragets opgaver kan omfatte overvågning og rekognoscering, områdebeskyttelse, ledsagelse eller eskortering af skibe samt eftersøgning og redning. I visse tilfælde vil den maritime indsatsstyrke kunne indsættes som bordinghold på kaprede skibe, i undsættelsesoperationer og i særlige rekognosceringsopgaver.