23948sdkhjf

JN Spedition drives grønt og effektivt

Speditionsvirksomheden håber på en ensartet standard for måling af grønne indsatser.

Hos JN Spedition med afdelinger i Herning og Køge glæder man sig i øjeblikket over at være placeret som nummer 2 over danske transportvirksomheder med højeste indtjening per medarbejder.

Samtidig er der godt gang i forretningen i den udvidede afdeling på Sjælland, hvor der samtidig er foretaget store grønne tiltag.

Men bestyrelsesformand og medejer Ove Søltoft savner en fælles standard for måling af danske transportvirksomheders klimatiltag – en overordnet facitliste, som han mener, brancheorganisationerne skal etablere.

Brint er vejen frem

- Ingen vognmand må påregne at køre ved JN Spedition efter 2025, hvis ikke drivmidlet er brint.

Således kontant lyder nu budskabet fra Ove Søltoft, bestyrelsesformand og medejer i JN Spedition, der i dansk transport-regi har været blandt de virksomheder, der i den grad har taget den grønne førertrøje på.

- Brint er svaret på den tunge transports klimaudfordringer, og jeg tror, at brint bliver det dominerende drivmiddel omkring 2025. Brintlastbilerne er her allerede – vi mangler bare tankfaciliteterne. Hvis man vil noget med den grønne omstilling, så er brint det smarteste, der er. Det bliver dyrt i starten, men det kommer til at betale sig i længden, når flere benytter sig af det, siger Ove Søltoft.

Topplacering i drift

JN Spedition blev stiftet af Jørgen Nielsen i Herning i 1968, men i 1975 blev virksomheden opkøbt af Frederikshavn Speditionsforretning, hvor Ove Søltoft var startet som lærling i 1972. Efter ti år som medarbejder trådte Ove Søltoft ind i ejerkredsen i 1985. Henrik Jagd Nielsen har lagt sine kræfter i selskabet i 33 år, Per Thastrup Smith i 23 år og Kenneth Bell i 13 år.

- Mine tre direktører Henrik, Per og Kenneth er fuldstændig klar over, hvor JN Gruppen skal hen, og dem læner jeg mig meget op ad. De har de sidste tre år drevet virksomheden fuldkommen i den rigtige JN-ånd. De kender målet – nemlig at JN Spedition vil være det mest digitaliserede og klimavenlige foodservice-firma inden for transport, lager og logistik i Skandinavien, siger Ove Søltoft.

I dag benytter JN Spedition sig udelukkende af danske chauffører og vognmænd.

I opgørelsen Transportens Top 2020 er JN Spedition placeret som nummer 2 på listen over danske transportvirksomheder med størst indtjening per medarbejder, hvilket er noget, der naturligt gør bestyrelsesformanden stolt.

- JN Spedition er gået fra ikke at være med på listen til at være nummer 2. Det er sket, fordi vi tænker i besparelser, arbejder smartere, tager det trivielle ud af arbejdsopgaverne og digitaliserer. Når vi ligger nummer 2, er det et tegn på, at vi har godt styr på de rigtige løsninger og har orden i penalhuset. Nu giver vi den lige et nøk mere, og så ser vi, om vi ikke kan nå helt til tops, siger Ove Søltoft med et smil.

Store klima-investeringer

Den Herning- og Køge-baserede speditions- og transportvirksomhed har de senere år investeret et tocifret millionbeløb i tiltag, der skal gøre driften af JN Spedition grønnere.

I Herning har virksomheden erstattet ammoniakanlægget med et moderne CO2-anlæg, og i Køge er 12.000 ud af 40.000 kvadratmeter beplantet med Bio-D.

- Alle vores trailere/links er i to eller tre dæk og kan køre med mellem 102 og 150 europaller per link/trailertræk. Hvor andre kører med måske 33 paller, er vi altså en hel del mere grønne og CO2-besparende. Hvad angår kommunikation og digitalisering, er vi næsten 100 procent ’i skyen’. Det forbedrer ruteplanlægning og minimerer tomkørsel, siger Ove Søltoft.

Han tilføjer, at JN Spedition desuden benytter skib, når det er muligt, og elkobling ombord til kølemaskiner samt at der er etableret el-stander til personbiler på parkeringspladsen.

- Når det kommer til vores bygninger, er det næsten ikke muligt at gøre bygninger grønnere, end vi har gjort. Vi har foretaget omkring 40 grønne tiltag til vores bygninger. Vi mangler kun at etablere anlæg til enten sol eller vind-opfangning, siger bestyrelsesformanden.

- Vi har i Køge plads til at bygge yderligere lager til køl/frys/varme til 60.000 europaller. Her er vi placeret på en af Danmarks bedste lokationer tæt på Femern-forbindelsen og de mange forbrugere i København og Sverige i STC Køge, hvor vi påtænker at sætte gang i nye projekter i 2021 og 2022 med de nyeste grønne CO2- og klimareducerende tiltag. Og så opfinder vi nok også selv nogen sammen med vores samarbejdspartnere.

Fælles standard

Ove Søltoft har bemærket, at en stigende grad af danske og internationale kolleger og konkurrenter pynter sig med de grønne fjer – også selv om virksomhedernes til tider begrænsede tiltag kun giver lille udslag på den grønne bundlinje.

Derfor opfordrer han nu brancheorganisationerne inden for transport og logistik til at etablere en ensartet standard for, hvordan transportvirksomhederne kan måle deres egne klimaindsatser. På den måde kan virksomhederne inspirere og lære af hinanden – til gavn for den overordnede klimaindsats og erhvervets omdømme som sådan.

- Vi lægger op til branche- og interesseorganisationerne, at det er dem, der skal etablere en facitliste for, hvordan transportbranchen skal måle klimatiltag. Vi har brug for en ensartet standard i forhold til at måle vores bidrag til den grønne omstilling, og det har vi brug for organisationernes hjælp til, siger Ove Søltoft.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125