- Jeg håber, der bliver ryddet op i branchen
- Vi kan næsten ikke få armene ned. Vi har været imod 11 kg-reglen fra starten, siger Thomas Jensen, formand for DTL – Danske Vognmænds Specialforeningen for Kurér- og Varebilstransportører (SKV) samt direktør i Rødekro Kurér.
Glæden er svær at skjule oven på nyheden om, at transportminister Benny Engelbrecht vil lukke det smuthul i varebilsloven, som 11 kg-reglen efterlader. Med den kan transportører spekulere i at pakke varebiler mellem 2.000 og 3.500 kg med stykgods under 11 kg, så den kan snige sig uden om tilladelseskravet om blandt andet uddannede chauffører. Undtagelsen blev indført af hensyn til eksempelvis madudbringning til ældre.
- Og det giver jo god mening, at den slags ikke omfattes af tilladelseskravet, men så kunne man jo bare have nævnt det specifikt som undtagelse i loven uden at bringe vægt ind i det, siger Thomas Jensen og fortsætter:
- Vi vil gerne have den svenske model, hvor al godskørsel for fremmed regning omfattes – uanset om det finder sted i varebil eller personbil, og derfor ser vi selvfølgelig også gerne, at 2.000 kg-reglen, der betyder, at godskørsel i køretøjer under 2.000 kg ikke omfattes af tilladelseskravet, afskaffes. Men det kræver nok mere arbejde at få det gennemført, siger han.
Mere fair konkurrence
Thomas Jensen fortæller, at han kender til konkrete eksempler på en transportvirksomhed, der spekulerer i 11 kg-reglen ved at sige til kunderne, at de skal pakke deres pakke på 20 kg i to pakker for til gengæld at få rabat på pakke nummer to. Med den finte undgår virksomheden at skulle leve op til de driftskrav om eksempelvis uddannede chauffører, som mange af konkurrenterne er underlagt.
- Afskaffelsen af 11 kg-reglen skulle gerne gøre, at der kommer flere tilladelser og sandsynligvis også færre biler på vejene. I sidste ende kan det forhåbentlig gøre, at der bliver ryddet lidt op i branchen generelt. Derudover kan forsikringspræmierne måske blive lavere, fordi mængden af skader og dårlige betalere bliver mindre og skabe en mere fair konkurrencesituation, siger Thomas Jensen og slutter:
- Politiet har også haft usandsynlig svært ved at håndhæve 11 kg-reglen. De kører jo ikke rundt med en badevægt og tager 200 pakker ud for at se, om noget vejer over 11 kg. Så jeg tror også, at politiet får nemmere ved at lave kontrol.
Afskaffelsen af 11 kg-reglen gennemføres ved et ændringsforslag til godskørselsloven, som vil blive fremsat til efteråret.