23948sdkhjf

Kaj Ikast er død

Tidligere trafikminister Kaj Ikast er død 84 år gammel.

Den konservative politiker Kaj Ikast, der gennem flere årtier havde særlig interesse for det trafikpolitiske område, døde torsdag, næsten 85 år gammel. Det skriver telegrambureauet Ritzau med Kaj Ikasts hustru Anna Margrethe Ikast som kilde.

Kaj Ikast var medlem af Folketinget for Det Konservative Folkeparti fra 1983 til 2005. Forinden havde han gjort karriere som officer i Hæren og Hjemmeværnet, hvor han opnåede rang af major.

Kaj Ikast er valgt til Folketinget for Det Konservative Folkeparti i Sønderjyllands Amtskreds i fra 1983 til 2005

Kaj Ikast blev som medlem af Folketinget hurtigt en del af en lille gruppe af jyske politikere med særlig interesse for transport og infrastruktur – den såkaldte 'Jyske Trafikmafia' eller bare 'Trafikmafiaen' – der desuden bestod af socialdemokraterne Helge Mortensen og Jens Risgaard Knudsen, Arne Melchior fra Centrumdemokratterne (CD) og Svend Heiselberg fra Venstre.

På tværs af partiskel sikrede gruppen sig en særlig indflydelse, når det gjaldt transport og infrastruktur. Blandt andet i forbindelse med de største danske infrastrukturprojekter som Storebæltsbroen og senere Øresundsbroen. Men mafiaen tog sig samtidig betalt for støtten til de store nationale infrastrukturprojekter ved at sikre, at der også blev investeret i infrastrukturen langt væk fra Hovedstaden. Et eksempel er motorvejene til Hirtshals og Frederikshavn – der længe blev latterliggjort i København – på grund af de forholdsvis lave trafiktal. I dag er det svært af finde nogen nord for Limfjorden, der er i tvivl om motorvejenes afgørende betydning for borgere og erhvervsliv.

Kaj Ikast var trafikpolitisk ordfører for Det Konservative Folkeparti fra 1983 indtil 1990, hvor han blev trafikminister under Statsminister Poul Schlüter. Efter Schlüter-regeringens fald i 1993 blev Kaj Ikast igen partiets trafikordfører.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141