23948sdkhjf

Ny analyse kortlægger danske speditørers corona-håndtering

Danske Speditører og 3-top står bag undersøgelse, der skal ruste speditionsbranchen til kommende kriser.

Hvordan har danske speditionsvirksomheder egentlig klaret sig igennem coronakrisen indtil videre? Hvilke typer udfordringer har de enkelte virksomheder kæmpet med, og hvilke virkemidler er taget i brug for at tage kampen op?

Det er nogle af de spørgsmål, Danske Speditører gerne vil blive klogere på, og derfor har brancheorganisationen allieret sig med konsulentgruppen 3-top, der på Danske Speditørers Fremtidens Logistik 2020 vil fremlægge en ny analyse, der er foretaget på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse samt interviews blandt organisationens medlemmer.

Målet er at videndele med konkurrenter og kollegaer – tage ved lære, både af virksomheder, der har klaret sig godt og dem, der har klaret sig mindre godt - så branchen fremover er bedre rustet til at klare sig igennem kommende sundheds- og finanskriser.

Analyse blev også corona-ramt

Bag konsulentgruppen 3-top står tre erfarne konsulenter; Jan Brunchmann, Jørgen Eriksen og Susan Helles, der efter mange år i konsulentbranchen har slået pjalterne sammen som selvstændige i virksomheden, der fortrinsvis henvender sig til mellemstore virksomheder.

3-top har udviklet produktet ”Den digitale tilstandsvurdering”, der møder virksomheder, hvor de er, for at kortlægge tilstanden for deres digitalisering.

Jan Brunchmann har blandt andet arbejdet med Mærsk som kunde i 24 år og har mange kontakter i transportbranchen, og det var herigennem, 3-top kom i forbindelse med Danske Speditører.

- Udgangspunktet var, at Danske Speditører gerne ville have lavet en brancheanalyse om den digitale tilstand inden for speditionsbranchen, og det gik vi i gang med. Ideen var at lave nogle indledende interviews og derefter en spørgeskemaundersøgelse. Første interview skulle have fundet sted 11. marts – dagen hvor alt lukkede ned. Det betød, at analysen blev sat på pause, men det fik os også til at tænke på, om vi omvendt kunne bruge samarbejdet til noget mere, og om der måske var noget andet, vi snarere skulle kigge på, siger Jan Brunchmann.

Han tilføjer, at det blev besluttet at bruge coronakrisen konstruktivt og i stedet analysere, hvordan virksomheder inden for en specifik branche – i dette tilfælde speditionsbranchen – klarer sig igennem krisen, så branchens virksomheder kan tage ved lære af hinanden.

- Det er aldrig for tidligt at ruste sig til fremtiden, for der kommer andre kriser - også af andre typer. Hvordan skaber man et beredskab, så man bedre kan navigere i de kommende kriser? Vi mener, man skal tænke anderledes - tænke mere i beredskab og krisestyring. Jo bedre man er forberedt, jo bedre kommer man igennem, siger Jan Brunchmann.

Datamateriale klar

Ideen om en analyse af danske speditionsvirksomheders ageren i coronakrisen tiltalte Danske Speditører, og således kom det på plads, at 3-top fik til opgave at foretage en sådan analyse, der skal fremlægges ved brancheorganisationens logistikkonference.

Medlemmerne af Danske Speditører har fået mulighed for at besvare et spørgeskema, og på baggrund heraf skal der foretages yderligere otte interviews.

3-top har kigget en række af de indkommende besvarelser igennem, og det er spændende læsning.

- Nogle medlemmer har klaret sig rigtig godt. Krisen har åbnet muligheder, og så er det jo interessant at høre, hvordan man har udnyttet de muligheder. Derudover kan vi også lære noget af dem, der ikke har klaret sig lige så godt, siger Jan Brunchmann.

- Datamaterialet er klar, og vi er i fuld gang med analysen af spørgeskemaerne. Det tegner et broget billede, men vi kan godt uddrage en del af det. Og vi har også fundet ud af, hvilke otte virksomheder vi skal interviewe. De otte virksomheder repræsenterer virksomheder, vi tror, vi kan lære noget af. Formålet med hele øvelsen – inklusive interviewrunden – er at lære noget. Så branchen kan få nogle læringspunkter. Hvad skal man tænke over i fremtiden? Hvad er det for et beredskab, man skal have? Vi vil gerne prøve at være lidt specifikke, siger Jan Brunchmann.

Resultatet af undersøgelsen offentliggøres i forbindelse med Danske Speditørers Fremtidens Logistik 2020, der finder sted på tre på hinanden følgende onsdage i oktober og november – med start 21. oktober.

(Denne artikel er også bragt i Transport Tidende nummer 18/2020).

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14