23948sdkhjf

Regeringen - Nye grønne forskningsmissioner

Danske Rederier hilser ny grøn forskningsstrategi velkommen.

Regeringen sætter med sin nye forskningsstrategi fokus på fire grønne missioner. To af dem rammer – ifølge Danske Rederier – lige ned i skibsfarten og Det Blå Danmarks behov for nye klimaløsninger.

Regeringen vil afsætte 750 millioner af midlerne fra den såkaldte forskningsreserve til fire grønne missioner i 2021. De fire missioner er, fangst og lagring eller anvendelse af CO2 (carbon capture), grønne brændstoffer til transport og industri (Power-to-X m.v.), klima- og miljøvenligt landbrug og fødevareproduktion, og endeligt genanvendelse og reduktion af plastaffald

Med Danmarks første grønne forskningsstrategi udpeges fire forskningsområder, såkaldte missioner, der har særligt potentiale til at hjælpe os på vej med den grønne omstilling så effektivt som muligt.

- Vi har store ambitioner for den grønne omstilling. Det kræver en målrettet forskningsindsats, som vi baner vejen for med de fire grønne missioner. Danmark har et enormt potentiale for at gå foran med et stærkt erhvervsliv og forskningsmiljøer i verdensklasse. Politisk har vi viljen til at skabe de rammer, der gør, at vi kommer i mål, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen i en pressemeddelelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

To grønne og blå missioner

I Danske Rederier er det især to af de fire missioner, der er blevet bemærket. Brancheorganisationen mener at to af missionerne er særligt relevante for den omstilling, skibsfarten står overfor. Derfor hilser Danske Rederier den nye strategi velkommen.

- Vi har sat os det ambitiøse mål, at dansk skibsfart skal være CO2-neutral allerede i 2050. Det mål når vi kun, hvis vi sætter turbo på forskning i nye brændstoffer, og derfor er jeg glad for at se, at regeringen prioriterer forskning i grønne brændstoffer til transport og industri, som en af de fire missioner i den nye strategi, siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier.

Fire grønne missioner i 2021

Udover missionen om forskning i grønne brændstoffer vil regeringen afsætte midler til missionerne ’Fangst og lagring eller anvendelse af CO2’, ’Klima- og miljøvenligt landbrug og fødevareproduktion’ og ’Genanvendelse og reduktion af plastaffald’.

Missionen ’Fangst og lagring eller anvendelse af CO2’ er også interessant for skibsfarten. Flere rederier er gået i gang med at undersøge, hvordan deres skibe kan bruges til at fragte CO2 ud til f.eks. udtjente oliefelter.

”Flere af vores rederier har allerede den ekspertise, der skal til for at fragte CO2 om bord på deres skibe, så det vil være oplagt med nyt samarbejde på det område, siger Anne H. Steffensen.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.128