23948sdkhjf

Dansk ledelse til Hormuz-styrke

Udenrigsminister Jeppe Kofoeds udmelding hilses velkommen i Danske Rederier.

Danmark tilbyder at overtage ledelsen af den fælles europæiske flådestyrke EMASoH (European-led Maritime Awarenes in the Strait of Hormuz), der i øjeblikket ledes af Frankrig.

»EMASoH er en vigtig mission for Danmark som verdens 5. største søfartsnation. Jeg har derfor i dag sagt, at vi ser positivt på at overtage ledelsen i foråret 2021,« skriver udenrigsminister Jeppe Kofoed på Twitter.

Udtalelelsen kommer efter udenrigsministeren før weekenden besøgte Søværnets fregat Iver Huitfeldt, der siden slutningen af august har patruljeret de strategisk vigtige farvande omkring Hormuzstrædet.

Den danske fregat skal efter planen vende hjem til Danmark inden jul.

Men regeringen vil altså tilbyde de andre partnere bag EMASoH-missinen at overtage ledelsen af staben, der i dag er fransk ledet. Ud over Ivar Huitfeldt består den militære styrke af en fransk fregat og et fransk maritimt overvågningsfly.

EMASoH-staben har base på en fransk flådebase i Abu Dhabi. Her er der aktuelt udstationeret en håndfuld danske stabsofficerer.

Udenrigsminister Jeppe Kofoed fastslår, at en dansk ledelse af EMASoH-staben forudsætter, at de andre europæiske lande, der har tilsluttet sig samarbejdet, stiller med de nødvendige kapaciteter

Stærkt signal

Danske Rederier hilser udmeldingen fra udenrigsministeren velkommen.

- Det er et stærkt signal, Danmark sender ved nu at tilbyde at lede hele den europæiske mission i Hormuzstrædet. Som verdens femte største søfartsnation har vi et ansvar for at være med til at sikre, at handelsflåden kan sejle sikkert gennem strædet, udtaler adm. direktør Anne H. Steffensen.

Danske Rederier ser dog også gerne, at EU øger opmærksomheden mod Vestafrika, hvor pirateri og sørøveri er stigende problem.

- Det er dog vigtigt, at vi også husker området omkring Guineabugten vest for Afrika. 90 procent af verdens kidnapninger til søs sker i dette område, og derfor er det klart det geografiske område, der bekymrer os mest. En EU-koordineret tilstedeværelse med deltagelse af Danmark i området kan være en af løsningerne til bedre sikkerhed, siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier.

Rederiernes brancheorganisation oplyser, at der hver måned sejler ca. 150-170 dansk opererede skibe gennem Hormuzstrædet ved indsejlingen til Den Persiske Golf.

En dansk ledet EMASoH-stab var allerede nævnt i beslutningsgrundlaget for en dansk tilslutning til EMASoH. Her var skønnet, at det ville kræve omkring 25 officerer.

Dermed er der ikke tale om en ny idé, som Danmark uopfordret har trukket ud af ærmet. I forbindelse med de politiske drøftelser om en europæisk ledet flådestyrke i 2019 har Danmark opstillet en række mulige danske bidrag – herunder formentlig en dansk ledet stab. Det er det tilbud, som Frankrig og de andre lande bag EMASoH nu har udtrykt interesse for.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109