23948sdkhjf

Danske Rederier: Fregatbidrag stadig nødvendigt

Dansk fregat er nu på vej til Den Persiske Havbugt, hvor orlogsskibet skal indgå i den europæiske flådestyrke EMASOH.

Selv om det er et år siden, at regeringen besluttede at sende en dansk fregat til Den Persiske Havbugt og Hormuzstrædet, da flere handelsskibe blev udsat for angreb i foråret og sommeren 2019, så er Danske Rederier ikke i tvivl om, at der stadig er behov for det danske militær bidrag til stabiliseringen af den anspændte situation i regionen.

- Den seneste udvikling i Hormuz-strædet vidner om, at det var en rigtig beslutning at sende en dansk fregat til området. Når IVER HUITFELDT om kort tid slutter sig til vores allierede i området, vil den være med til at understøtte sikkerheden for vores skibe og den altafgørende fri sejlads, siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier.

- Handelsflåden er ikke – og må aldrig blive – en del af konflikten omkring Hormuz-strædet. Vi har 150-170 dansk opererede skibe gennem Hormuz Strædet hver måned. De skal selvfølgelig kunne sejle trygt i området uden at skulle være nervøse, så derfor må vi sørge for at deeskalere og stabilisere situationen i området, siger Anne H. Steffensen.

Udtalelsen kommer efter, at at et græsk tankskib M/T Wila onsdag blev opbragt af iranske styrker. Ifølge USA’s Central Command blev M/T Wila boardet i internationalt farvand, da soldater firede sig ned på skibet fra en iransk Seaking-helikopter.

Opgaven

Fregatten Iver Huitfeldt afgik mandag fra Flådestation Korsør, hvor krigsskibet satte kursen mod det strategisk vigtige Hormuzstræde. Ud over fregattens egen besætning er der specialoperationssoldater, dykkere, specialister og en af Flyvevåbnets Seahawk-helikoptere med besætning med om bord. Der er samlet omkring 160 mand om bord.

Danmark deltager i også med stabsofficerer ved den fransk ledede stab, der styrer de EMASOH-flådestyrken, der har til opgave at stabilisere den anspændte situation i området samtidig med at den frie sejlads opretholdes.

Opgaven for skibet og besætningen består i at støtte den europæiskledede mission med at opbygge et billede af trafiksituationen i farvandet og være med til at patruljere farvandene og sikre, at de internationale sejlruter er sikre for al slags trafik.

FAKTA

Sikkerhed i Hormuz-strædet

En dansk fregat indgår i en europæisk ledet sømilitær operation i Hormuz-strædet. Fra 10. august og frem til medio december 2020 deltager fregatten Iver Huitfeldt i operation AGENOR i Hormuz-strædet som en del af EMASOH (European Maritime Awareness in The Strait of Hormuz). Danmark løser periodevist opgaven sammen med et fransk flådefartøj. Operationsområdet for bidragene til AGENOR er Hormuz-strædet, Det Arabiske Hav, Den Persiske Golf, og Oman golfen.

Operationens formål er at medvirke til nedtrapning og at mindske risikoen for hændelser, som dem der skete i området i 2019, hvor sikkerheden spidsede til og flere kommercielle skibe blev udsat for angreb med sprængladninger. Dertil kom andre sikkerhedshændelser som skabte utryghed på havene og skærpede den i forvejen tilspidsede sikkerhedssituation i området.

Fregatbidragets opgaver vil være tilstedeværelse, overvågning og etablering af et maritimt situationsbillede, som skal understøtte skibsfartens fri bevægelighed i området. Det danske bidrag kan dog gribe ind over for ikke-statslige aktører, der uretmæssigt forhindrer den frie navigation i området. 

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141