23948sdkhjf

Kritik af vejpakkekritik

Dansk MEP: Kritik af vejpakken er mest signaler til kommisærens eget bagland. (OPDATERET)

EU-Kommissionen har overraskende stillet spørgsmålstegn ved centrale dele af den såkaldte mobilitetspakke, der blev blev vedtaget med et klart flertal i Europaparlamentet inden sommerferien.

Som Transport Tidende skrev tirsdag, mener EU-Kommissionen, at kravet om at lastbiler skal vende hjem til transportvirksomhedens hjemland hver ottende uge vil øge tomkørslen og dermed også udledningen af CO2 til skade for klimaet. Det strider ifølge EU-Kommissionen mod EU’s klimaambitioner. En tilsvarende kritik rettes mod ændringerne for kombinerede transporter.

Det danske europaparlamentsmedlem Søren Gade (V) - der er medlem af parlamentets transport- og turisme-udvalg (TRAN) mener, at EU-Kommisionens kritik af dele af den nyligt vedtagne mobilitetspakke næppe vil føre til ændringer.

- Jeg var selv med til trilog-forhandlingerne om vejpakken, hvor transportkommissær Adina Vălean var meget kritisk over for vejpakkerne. Der har været betydelig modstand mod vejpakkerne - specielt i Østeuropa, der vil tabe omsætning på vejpakkerne. Jeg anser, at udmeldingen fra EU-Kommissionen også skal ses som kommissærens behov for at markere sig i forhold til sit eget bagland og det mindretal i parlamentet, der var imod vejpakkerne, siger Søren Gade til Transport-Tidende.

Søren Gade er tidligere medlem af Folketinget og var forsvarsminister fra 2004 til 2010.

Han understreger, at EU-Kommisionen har ret til at fremsætte lovforslag, hvis der er konflikt mellem forskellige EU-direktiver. Men han peger også på, at sådanne forslag skal godkendes i Europaparlamentet og Ministerrådet.

- I lyset af, at vejpakkerne har været så længe undervejs og de er vedtaget med klare flertal, har jeg svært ved at tro, at der bliver lavet noget om. Heller ikke kravet om, at lastvogne skal vende tilbage til hjemlandet hver ottende uge. Det var oprindeligt foreslået, at de skulle hjem hver tredje uge, men det var urealistisk. Derfor fandt man et kompromis, der imødekommer kritikerne, siger Søren Gade.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125