23948sdkhjf

Vejpakken endeligt vedtaget

- Nu skal social dumping i lastbilbranchen stoppes, siger Marianne Vind (MEP).

Efter en årelang politisk proces ser EU’s Mobilitetspakke – i daglig tale ”vejpakken” – nu ud til at blive en realitet.

Sent onsdag aften vedtog Europa-Parlamentet endeligt vejpakken, efter en mangeårig og til tider uskøn proces, hvor især østeuropæiske medlemslande med mere eller mindre ufine metoder har forsøgt at skyde pakken ned eller trække den i langdrag.

Med vejpakken bliver der for første gang sat massivt ind mod social dumping på de europæiske landeveje, siger EU-politiker Marianne Vind (S), der glæder sig over resultatet.

- Med vejpakken har vi fået et bolværk mod social dumping. Vi lukker smuthuller i lovgivningen og sætter ind over for systematisk underbetaling af udenlandske chauffører. Det er en enorm sejr for Danmark, siger Marianne Vind (S), som også sidder i Europa-Parlamentets Transportudvalg.

Forbedrede vilkår

Vejpakken består af mange forskellige elementer, men Marianne Vind fokuserer blandt andet på, at chauffører fra lavtlønslande med vejpakken skal lønnes efter danske vilkår, når de kører med gods internt i Danmark. Der sikres også bedre arbejdsvilkår for chaufførerne, der blandt andet får ret til at vende hjem til deres familier mindst hver 4. uge, allerede 20 dage efter loven træder i kraft denne sommer. Derudover strammes reglerne for at komme postkasseselskaber til livs, og der dæmmes også op for systematisk spekulation i cabotagekørsel.

- Socialdemokratiet har kæmpet for dette i årevis. Vejpakken beviser, at vi kan bruge EU-systemet til at forbedre vilkårene for almindelige lønmodtagere og gøre konkurrencen mellem lande langt mere fair, siger Marianne Vind.

Vejpakken består overordnet af tre dele. Den del, der stiller krav om dansk løn for kørsel Danmark blev stemt igennem med 469 stemmer for og 218 stemmer imod. 524 stemte for og 162 stemte imod den del, der handler om arbejdsvilkår samt køre- og hviletider. Endeligt blev den del, der blandt andet strammer reglerne for postkasseselskaber stemt igennem med 513 stemmer for og 174 stemmer imod.

- Modstanderne lykkedes ikke med at udvande de sociale fremskridt og forbedringer for lastbilchauffører, som Danmark har kæmpet for at få igennem. Resultatet er godt nyt for lastbilchauffører og de ansvarlige vognmænd, der ikke vil konkurrere på lave lønninger og usle arbejdsvilkår, lyder det fra Marianne Vind.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.171