23948sdkhjf

DI: Mere vej er vejen ud af krisen

Over 100 forslag til grøn vækst i Danmark.

Dansk Industri (DI) udgav ”Danmark ud af krisen” i starten af april. Siden har en række forhold og forudsætninger ændret sig.

Derfor udgiver erhvervsorganisationen nu ”Danmark ud af krisen 2 – tilbage til grøn vækst”, der er DI’s bud på, hvordan Danmark kan bevæge sig ud af krisen og efterfølgende ud af hjælpepakkerne.

Oplægget har fokus på, hvad der politisk bør gøres for at få hurtigst muligt gang i økonomien igen, i takt med at Danmark nu gradvist åbnes op. Det omfatter mere end 100 konkrete forslag, der vil sikre, at Danmark igen kan komme op i kadence.

”Vi kan med denne pakke sikre 25.000 arbejdspladser og løfte velstanden med 40 mia. kr. De 25.000 arbejdspladser gavner hele Danmark – os alle sammen. Det er en håndsrækning til de mange SMV’er i dansk erhvervsliv, og DI’s forslag nytter i hele landet. Fra små og store eksportvirksomheder op igennem den jyske hede over højteknologiske startups nær universiteterne til de mange rådgivnings-, transport- og servicevirksomheder, der holder hjulene i gang”, lyder det fra DI.

Fem indsatsområder

Ifølge DI er det vigtigt, at erhvervsorganisationen med ”Danmark ud af krisen 2 – tilbage til grøn vækst” hjælper hele dansk erhvervsliv. Det gøres klogt, hvor der både sikres et markant bedre klima, grøn omstilling og investerer i udvikling og digitalisering, og det sker inden for fem indsatsområder:

”Klimatiltag, der virker hurtigt”; ”fremryk investeringer i infrastruktur og anlæg”; ”styrk uddannelse, innovation og digitalisering”; ”Danmark som stærk eksportnation – også i fremtiden” samt ”flere penge mellem hænderne til borgere og erhvervsliv”.

DI foreslår blandt andet, at anlægsloftet suspenderes.

”Suspenderingen af anlægsloftet vil sikre en markant øget energieffektivitet i den dansk bygningsmasse. Hvis DI’s øvrige anbefalinger også realiseres samtidig med, at Landsbyggefondens midler slippes fri, vil effekten være endnu større. Men også lancering af langsigtede ambitioner i form af for eksempel renoveringsstrategier og -tiltag for bygningsmassen, er med til at skabe opgaver i ordrebogen og dermed fastholdelse af arbejdspladser. Derudover kan ny eller forbedret infrastruktur give store samfundsøkonomiske gevinster – og skabe arbejdspladser på et tidspunkt, hvor behovet er stort”, lyder det fra erhvervsorganisationen, der også foreslår, at der sættes gang i investeringer i infrastruktur.

De konkrete forslag er blandt andet: Puljemidler til trafikale knudepunkter, puljemidler til mindre initiativer på transportområdet, muligheder ved forøget vedligehold på statsvejnettet, igangsættelse af anlægsarbejder på den danske side af Femern-forbindelsen, udvidelse af E20 mellem Fredericia og Kolding og udvidelse af E45.

”Ny eller forbedret infrastruktur kan give store samfundsøkonomiske gevinster, og derfor investerer den offentlige sektor i Danmark løbende i at udvikle og vedligeholde infrastrukturen. Ligeledes kan offentlige investeringer i infrastruktur og anlæg være et godt instrument til at stabilisere eller udvikle økonomien. Investeringerne har en høj virkning på aktiviteter på relativ kort sigt og stimulerer samtidig aktiviteten i bygge- og anlægssektoren – en sektor, der er særligt konjunkturfølsom”, skriver DI.

Erhvervsorganisationen foreslår desuden en række tiltag til dansk eksporterhverv.

”Danmark er en lille åben økonomi, der er dybt afhængig af udlandet, og eksporten er den vigtigste drivkraft for den økonomiske vækst i Danmark. Første corona-bølge ramte virksomheder med aktivitet, hvor mennesker samler sig, eller med salg af ikke-kritiske produkter særligt hårdt. Nu rammes eksportvirksomhederne, da efterspørgslen i EU og ude i verden også falder dramatisk. Der er brug for, at EU gør, hvad der overhovedet er muligt for at holde gang i det indre marked og dermed også dansk eksport. Et meget vigtigt skridt er EU-Kommissionens genopretningsplan, der indeholder en grøn genopretningsfond på 5.600 mia. kr., der skal genstarte Europas økonomi. Planen om at fremme vækst og bekæmpe klimaforandringer vil kaste nye og vigtige eksportordrer af sig til danske virksomheder og dermed være et vigtigt bidrag til at få dansk økonomi og arbejdspladser bedst muligt ud af coronakrisen. Også på nationalt niveau kan der fortsat igangsættes en lang række understøttende tiltag, der vil bidrage positivt til at få eksporten tilbage i kadence”, lyder det.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125