23948sdkhjf

Vejpakken tilbage på sporet

Europa-Parlamentet har i dag godkendt vejpakken med stort flertal.

En gruppe østeuropæiske Europa-parlamentarikeres forsøg på at afspore EU-Kommissionens vejpakke med mere end 1600 ændringsforslag blev i dag torsdag mødt med en kold skulder i Europa-Parlamentet.

Her stemte klare flertal for det er i realiteten er flere vejpakker, der nu går videre til de såkaldte trilog-forhandlinger, hvor EU-Kommissionen, Europa-Parlamentet og medlemslandendes regeringer i Ministerrådet skal nå frem til det endelige resultat.

Men selv om ”vejpakken” nu endeligt er sluppet fri efter mere end to års ”fangenskab” i EU-bureaukratiets snørklede kroge, så har den lille gruppe af østeuropæiske sabotører haft held til at forsinke processen med godt en uge.

De har dermed formentlig opnået, at vejpakken ikke bliver vedtaget før valget til Europa-Parlamentet.

DTL – Danske Vognmænd

Europa-Parlamentets godkendelse af vejpakkerne hilses velkommen i DTL – Danske Vognmænd, hvor adm. direktør Erik Østergaard mener det var på tide, at parlamentet udviste sund fornuft og vilje til handling.

- Alt tyder nu på at vi får bedre regler både, når det gælder køre- og hviletid, cabotage og udstationering. Fornuften har vundet en sejr i dag, siger Erik Østergaard.

Han advarer dog om, at intet er endelig afgjort:

- Der udestår stadig en proces i EU-systemet, inden vi kan sætte hak ved nye og bedre regler. Men afstemningerne i dag er et stort skridt i den rigtige retning. Det var godt nok også i sidste øjeblik, for processen om vejpakkerne har været kilde til en alvorlig tvivl om Europa-Parlamentets og EU-systemets evne til at finde reelle løsninger på reelle problemer, siger Erik Østergård.

Han hæfter sig ved, at afstemningsresultaterne var med både 2/3 flertal og 3/4 flertal – og altså endog meget store flertal.

- Det udstiller problemerne, der har været i ikke mindst Europa-Parlamentets transportudvalg, TRAN, hvor en tumultagtig proces fyldt med benspænd til det sidste har forsøgt at gøre afstemningerne i dag så vanskelige, at de ville bortfalde.

Tvivl om fremtiden

- Jeg tvivler på, at det rumænske formandskab vil være særligt ivrige efter at få drevet processen videre, og derfor er min glæde over dagens resultat da også med forbehold for, hvordan den videre proces kan blive og hvad, der kan nås inden valget. Men afstemningerne i dag kunne lige så godt have risikeret slet ikke at finde sted, så i dag er isoleret set et gedigent skridt i den rigtige retning, slutter Erik Østergaard.

Dansk Erhverv

Også brancheorganisationen Dansk Erhverv hilser afstemningsresultaterne fra Bruxelles velkommen.

- I Dansk Erhverv glæder vi os over, at Parlamentet langt om længe har taget stilling til Vejpakken, der fastlægger grundreglerne for lastbiltransport på kryds og tværs af EU. Det er ikke alle elementer i pakken vi er enige om, men det er helt afgørende for vejtransporterhvervet, at der kommer ens regler i hele EU, siger fagchef for transport og logistik i Dansk Erhverv, Jesper Højte Stenbæk.

Dansk Erhverv peger på, at EU i stadig større grad bliver præget af nationale særordninger, der besværliggør international transport.

- EU er efterhånden blevet et kludetæppe af nationale særordninger. Det vil vejpakken rette op på, siger Jesper Højte Stenbæk.

Dansk Erhverv vurderer, at vejpakken ikke kan nå at blive helt færdigbehandlet før EU-valget, men at den nuværende enighed giver forhåbning for en hurtig vedtagelse efter valget.

Kommenter artiklen
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.113