23948sdkhjf

Udstationeringsstramning uden om transporten

ITD støtter at udstationeringsregler for transportsektoren forhandles i vejpakken.

Et flertal af EU’s beskæftigelsesministre blev mandag på et rådsmøde i enige om, at skærpe reglerne for udstationerede medarbejdere. Bliver ”forliget” godkendt af Europaparlamentet og efterfølgende af ministerrådet, betyder det, at udstationerede medarbejdere skal aflønnes efter de gældende overenskomster på arbejdsstedet.

Det var et overvejende vesteuropæisk flertal, der gennemtvang stramningen imod det primært østeuropæiske mindretal, der protesterer voldsomt.

Beskæftigelsesministrene sendte samtidig spørgsmålet om udstationeringsdirektivet i transportsektoren i tænkeboks, da de overlod spørgsmålet til forhandlingerne om en ny vejpakke for EU, som Europa-Kommissionen har fremsat.

Det vækker ikke overraskende lettelse i ITD, der havde frygtet at udstationeringsreglerne for transport blev underlagt det overordnede udstationeringsdirektiv.

Glædeligt

Europas beskæftigelsesministre har besluttet, at regler for udstationerede arbejdstagere også gælder for vejgodstransportsektoren, men at principperne herfor skal forhandles som en del af EU-Kommissionens Vejpakke.

Som optakt til beskæftigelsesministrenes rådsmøde havde flere lande foreslået forskellige detaljerede løsningsmodeller for udstationering af eksportchauffører, men rådet nåede natten til tirsdag den 24. oktober 2017 frem til, at spørgsmålet om udstationeringsreglerne for transport skal forhandles som led i vejpakken.

- Det er glædeligt, at man ikke vedtager forhastede beslutninger med utilsigtede konsekvenser om udstationeringsdirektivets anvendelse i vejgodstransportsektoren, som nu bliver et væsentligt emne i forhandlingerne af vejpakken. Det er dog i de kommende vejpakkeforhandlinger fuldstændigt afgørende, at der skelnes mellem international og national transport - og at der sikres klare regler, der kan kontrolleres og håndhæves, siger politisk konsulent i ITD, Emma Hadrovic.

Nationale særregler

Indførelsen af nationale særregler, hvor man betragter al international transport som udstationering, har været kritiseret af flere medlemslande. Kritikken går på, at reglerne medfører unfair konkurrence og hverken kan kontrolleres eller håndhæves. Rådets formandskab har efter rådsmødet givet udtryk for, at beskæftigelsesministrene ikke har ønsket at skabe unødige hindringer for den frie bevægelighed af tjenesteydelser, og at transportsektoren er af en så mobil natur, at det kræver en særskilt forhandling.

- Chauffører, som kører international transport, er ikke udstationerede arbejdstagere, og international transport bør ikke anses som udstationering. Transportmønstret ændrer sig hastigt, og international transport udføres naturligt på tværs af flere landegrænser på daglig basis. Derimod kan der, når der udføres national transport, argumenteres for, at den udenlandske virksomhed er i direkte konkurrence med de nationale virksomheder i værtslandet – og kan betragtes som udstationerede, siger ITD’s politiske konsulent Emma Hadrovic.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109