23948sdkhjf

Maritime aktører drøfter uddannelse

For få ansøgere til gode blå arbejdspladser.

De forskellige aktører fra de maritime uddannelser var torsdag samlet i Danske Rederier. Her blev det drøftet, hvordan uddannelserne og rekrutteringsindsatsen kan styrkes på tværs af rederierhvervet. Der blev også fremlagt nye tal fra de maritime skoler, der sætter debatten om årets optag i et nyt lys.

- Vi oplever lige nu en mangel på ubefarne danske skibsassistenter inden for vores sektor, og bliver derfor i stigende grad nødt til at kigge mod udlandet. Der er gode jobmuligheder i Det Blå Danmark, og de danske søfarende er dygtige, så vi skal have sat fart på uddannelsen af talentfulde unge, sagde Nick Ørskov, Head of People/HR ved offshore-rederiet Esvagt, der deltog i mødet. 

Pia Ankerstjerne, direktør for MARTEC, deltog også i mødet, som gav et godt indblik i de forskellige udfordringer og sammenhænge.

- Det er rigtig godt at samle en bred kreds af aktører om det samme bord. Det er absolut vigtigt, at vi får en nuanceret og oplyst drøftelse af, hvordan det står til, og står sammen om den fremtidige kurs. På skolerne sidder vi ofte kun med hver vores del af det samlede billede. Derfor er det givtigt at høre input fra alle parter, så vi får det fulde billede af den maritime fødekæde. Det er et godt grundlag for videre samarbejde, sagde Pia Ankerstjerne.  

Mindre fald end først oplyst

Baggrunden for temamødet var dette års optagelsestal fra den Koordinerede Tilmelding fra juli. Den viste et fald på -12 pct. i forhold til året før. Tallet for søgningen til de maritime uddannelser var i samme periode faldet med -16 pct.

Da flere studerende søger ind efter offentliggørelsen af tallene fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, har Danske Rederier bedt de maritime uddannelser oplyse de endelige tal for både optag og søgning. De indsamlede tal fra skolerne viser et mindre fald i optaget på -1,7 pct. og i et fald søgningen på -6,9 pct. i forhold til 2016. Dette billede blev bekræftet af Styrelsen for Forskning og Uddannelse, der også deltog på mødet.

Opgørelsen får Anne Windfeldt Trolle, direktør i Danske Rederier, til at understrege, at uddannelsesindsatsen er en prioritet for rederierne. 

- De indsamlede tal viser en mindre tilbagegang end først antaget, hvilket bestemt er positivt. Der er dog ikke tvivl om, at konkurrencen om de studerende er benhård, og at vi kan få en udfordring på sigt. Derfor skal vi prioritere et styrket samarbejde i erhvervet om uddannelserne – vi skal løbende videreudvikle dem, så vi sikrer relevante uddannelses- og karrieretilbud, siger Anne Windfeldt Trolle.

Der er behov for at fortælle engageret om de mange muligheder inden for søfarten, mener Anne Windfeldt Trolle.

Skal vække interessen

- Vi skal sammen tale erhvervet op, så vi vækker interessen for Det Blå Danmark og søfarten, som ikke alle unge nødvendigvis har stiftet bekendtskab med. Det er der et solidt grundlag for, da vi kan tilbyde masser af spændende karriereveje til unge, der vil ud og se verden. Fra erhvervets side lægger vi et stort arbejde i vores rekrutteringskampagne, World Careers, der på ti år har løftet kendskabet til Det Blå Danmark betragteligt. Vi skal videre ad denne vej, siger hun.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079