23948sdkhjf

DTL: Udspil mangler ambitioner

Skuffelse over Fair konkurrence-udspil.

Regeringens udspil ”Fair og lige konkurrence” tilbyder, som forventet, ingen fairness for private aktører, når det gælder PostNord. De statslige selskaber er nemlig undtaget. Ambitionsniveauet er simpelthen for lavt.

Intentionerne er gode nok, men udførelsen strækker ikke til en bestået karakter. Det er vurderingen hos DTL, oven på regeringens præsentation af udspillet ”Fair og lige konkurrence”. Ambitionsniveauet er ikke højt nok.

- Friholdelsen af statslige selskaber betyder, at den konkurrenceforvridning som sker med f.eks PostNords aktiviteter, slet ikke adresseres. Afhængig af temperament kan man være skuffet, sur eller hovedrystende. Jeg er nok mest det sidste, for jeg havde jo ikke forventet at udspillet ville tage fat, hvor det gør mest ondt, siger adm. Direktør i DTL, Erik Østergaard.

Renovation 

Og udspillet strækker sig også langt fra nok til at sikre fair konkurrence på affaldsområdet, hvor kommunerne alt for ofte udfører vognmandsaktiviteter, som der allerede eksisterer et privat marked for.

 - Vi har blandt vores affaldstransportører en række konkrete udfordringer. Mange kommuner vælger selv at investere i lastbiler og transportere affald i stedet for at udbyde kørslen til de private vognmænd. Kommunernes engagement i fx forbrændingsanlæg vejer tungt og suppleres med egentlig vognmandskørsel i eget regi. Og med affaldsreglerne i hånden kan kommunerne ikke bare drive vognmandsvirksomhed, de beslutter også, hvor de private vognmænd skal bortskaffe det affald, som de har indsamlet.

- Dermed bestemmer de også de private virksomheders udgifter, og det er en betydelig udfordring. For mens den private vognmand går konkurs, hvis udgifterne bliver højere end indtjeningen, så kan de kommunale virksomheden blot skrue op på det renovationsgebyr, som husstande og erhverv er tvunget til at betale. Alt det er fuldt lovligt – men det er ikke desto mindre en massiv påvirkning af markedet og konkurrencevilkårene. Hvis regeringens udspil lægger op til at løse for eksempel disse udfordringer, så er vi da kommet et stykke af vejen, men umiddelbart vurderer vi ikke udspillet til at være vidtgående nok, siger Erik Østergaard.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064