23948sdkhjf

Afgift hæmmer vækst i handelsflåden

Dansk registreringsafgift er en udfordring.

Den danske registreringsafgift for skibe gør det mindre attraktivt for rederier at registrere nyindkøbte second-hand skibe på dansk flag. Danske Rederier opfordrer til, at der findes midler i det kommende finanslovsforslag til at løse den udfordring.

I Danmark opkræves der en engangsafgift på én promille af et skibs værdi, når et brugt skib registreres i det danske skibsregister, mens man i mange konkurrerende lande betaler en langt mindre afgift. Det kan betyde, at skibene ikke bliver registreret i Danmark. Udfordringen er stadig mere aktuel i det nuværende skibsmarked, hvor handelen med brugte skibe er stigende.

Ejes kun i få år

Handel med skibe er en integreret del af moderne skibsfart. Særligt i perioder med overkapacitet handles der ofte med brugte skibe frem for at bygge nyt. Det gælder også i den nuværende markedssituation, hvor handelen med brugte skibe er vokset med hele 33 procent det seneste år.  En ny opgørelse fra Shipping Herald viser, at der i årets første syv måneder blev handlet 950 skibe sammenlignet med 714 skibe i samme periode i fjor.

Typisk ejer rederierne kun brugte skibe i en begrænset årrække, før de erstattes med nyere skibe. Det betyder, at registreringsafgiften skal betales oftere under den danske model, påpeger CEO i rederiet NORDEN, Jan Rindbo.

-En vigtig del af vores forretninger er at købe og sælge skibe, når markederne er til det. I den forbindelse kigger vi naturligvis også på omkostningerne forbundet med at registrere skibet, og her kan vi konstatere, at registreringsafgiften i Danmark kan være tre til fire gange så høj som i Singapore, hvor vi får rabat ved at indflage flere skibe, siger Jan Rindbo.

Vækstteam anbefaler en afskaffelse

Regeringens maritime vækstteam fremlagde i maj 52 anbefalinger til regeringen. Teamet peger på udfordringen med skibsregistreringsafgiften som et oplagt sted at sætte ind, fordi vækstteamet konstaterer, at den danske afgift er mindre konkurrencedygtig set i forhold til andre store søfartsnationer.

Konkret foreslog vækstteamet en afskaffelse eller omlægning af afgiften, som gør det mere attraktivt at flage skibe ind på dansk flag. 

-Målet er at få flest mulige skibe under dansk flag. Regeringen er allerede godt i gang med at fjerne unødvendige tekniske særregler, der fordyrer driften af skibe under dansk flag. Nu er der behov for at sætte fokus på afgiftssiden af hensyn til det danske flags konkurrenceevne, siger Jacob K. Clasen, underdirektør i Danske Rederier.

-Udfordringen med den særlige registreringsafgift bliver kun større i takt med, at rederierne ejer skibene i kortere tid. Derfor er det vores håb, at der findes penge i forbindelse med den kommende finanslov, så en afskaffelse eller omlægning af den skadelige registreringsafgift kan indgå i regeringens kommende vækstudspil, siger Jacob K. Clasen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095