23948sdkhjf

Statsstøtte til banegods er ok

Kommissionen godkender dansk ordning.

Europa-Kommissionen har i henhold til EU's statsstøtteregler godkendt en dansk ordning, som støtter jernbanegodsoperatørers investeringer i trafikstyringsudstyr i tog. Ordningen vil bidrage til at gøre jernbanesystemerne i EU mere interoperable uden at fordreje konkurrencen uforholdsmæssigt.

Mellem 2018 og 2023 vil alle jernbanespor til regional trafik og fjerntrafik, som drives af den danske stat, gradvist blive konverteret til det europæiske jernbanestyringssystem (ERTMS), der er den europæiske standard for automatisk driftssikring (ATP), og som gør et interoperabelt jernbanesystem i Europa muligt.

ERTMS er et sikkerhedssystem, som sørger for, at tog overholder hastighedsbegrænsninger og retter sig efter signalers status. Det vil gøre det muligt at skabe et sammenhængende europæisk jernbanesystem og øge sikkerheden og konkurrenceevnen i den europæiske jernbanesektor.

Konverteringen til ERTMS medfører væsentlige overgangsomkostninger for jernbaneoperatørerne, herunder godsoperatørerne, som bliver nødt til at investere i nyt udstyr i togene, som er kompatibelt med systemet. Den danske ordning er udarbejdet med henblik på at yde tilskud til dækning af omkostningerne for de operatører, der investerer i det nye udstyr. Statsstøtten er udformet som direkte tilskud, der skal anvendes til at installere det nye udstyr i egnede nye lokomotiver og til at eftermontere udstyret i egnede lokomotiver, der allerede er i brug.

Modtagerne af støtten er operatørerne af lokomotiverne. Det samlede budget på 55 mio. kroner vil blive tildelt til operatører, som allerede er aktive på det danske jernbanenet, såvel som til nye operatører.

Kommissionen vurderede ordningens forenelighed i henhold til Kommissionens retningslinjer om statsstøtte til jernbaneselskaber fra 2008. Kommissionen konkluderede, at den tildelte støtte er nødvendig for at opnå det tilsigtede mål om at fremme interoperabiliteten mellem jernbanesystemerne i EU.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081