23948sdkhjf

Markant trafikvækst på motorvejene

Nye tal viser stigning i første kvartal.

Der er fart på trafikvæksten ude på de danske motorveje. Nye tal fra Vejdirektoratet viser, at antallet af kørte kilometer på motorvejene i første kvartal steg med 7,1 procent i forhold til samme periode sidste år.  

Tallene lægger sig i forlængelse af en udvikling, der har afsløret markant trafikvækst på motorvejene, siden vi begyndte at bevæge os ud af finanskrisen. Og som betyder, at der stort set hver eneste dag er mere trafik på motorvejsnettet, end der var på samme dag året før.  

Især i de seneste tre år er det gået stærkt. Her er trafikken på motorvejene vokset med knap fem procent årligt og udviklingen fortsætter ind i 2017.  

Fornemmelse bekræftet

-Tallene viser, at der virkelig er gang i en kraftig vækst på motorvejene i disse år, siger Niels Tørsløv, trafikdirektør i Vejdirektoratet.

-Det er formentlig en fornemmelse, der deles af de fleste bilister. Men med den nye opgørelse får vi altså sat konkrete tal på udviklingen. 

En mindre del af stigningen i 1. kvartal kan forklares med, at påsken i år lå i april (og dermed uden for 1. kvartal), mens den sidste år lå i marts måned og bidrog til en lavere trafik i den pågældende uge. Men selv hvis man korrigerer for dette forhold, vil der være tale om en stigning på fem procent, når man sammenligner 1. kvartal i år med samme periode sidste år.

Stigning landet over

Trafikvæksten er generel for hele landet. Men den har været mest udtalt omkring nogle af de mest befærdede transportkorridorer i Hovedstadsområdet, Østjylland og på Fyn.  

En række udbygninger af motorvejsnettet de senere år har bidraget til denne vækst, men det vurderes, at hovedforklaringen er den forbedrede situation i dansk økonomi.  

-Vi oplevede et mindre dyk i trafikken omkring finanskrisen, fortæller Niels Tørsløv.

-Men siden 2010, hvor det atter begyndte at gå frem med dansk økonomi, har trafikken været i tydelig fremgang fra år til år. Fremgangen i økonomien har betydet, at der er kommet flere i beskæftigelse, at privatforbruget er øget og samhandlen med udlandet vokset. Samtidig slår bilsalget rekord i disse år. Den danske bilpark er vokset med 16 procent siden 2010. Det øger transporten og giver mere trafik i form af blandt andet pendlere og godstransport. 

Travlhed i myldretrafikken 

Mange steder på motorvejsnettet viser målinger, at især trafikken i og omkring myldretiderne stiger stærkt.    

-Når trafikken stiger stærkest i de i forvejen travleste tider om morgen og om eftermiddagen, øges risikoen for, at bilisterne oplever kø og forsinkelser,” siger Niels Tørsløv. ”Det skaber selvfølgelig nye udfordringer for os i Vejdirektoratet med at sørge for, at vi udnytter vejnettet bedst muligt, så trafikanterne ikke spilder for meget tid med at sidde i kø.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063