23948sdkhjf

Folkemøde: Globalisering til gavn for alle

Udfordringer skal løses.

EU-kommissær Margrethe Vestager, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen og adm. direktør i Danske Rederier, Anne H. Steffensen var sat i stævne på Det Blå Danmarks scene til en samtale om, hvordan vi sikrer, at flere vinder på globaliseringen.

Den velbesøgte debat gav et nuanceret bud på udfordringerne med globaliseringen, og hvad der kan gøres for at endnu flere vinder på globaliseringen og den globale samhandel. Det kræver ikke mindst, at man sikrer gode muligheder for den enkelte.

Der har længe været fokuseret på virksomhedernes fordele ved globaliseringen fremfor almindelige menneskers , påpegede Birgitte Qvist-Sørensen.

-Vi bliver nødt til at finde ud af, hvad det er for nogle bekymringer, der ligger hos den enkelte borger, hvad enten det er i Danmark eller Sudan. Uanset hvor man bor, så er man bekymret for, hvad der skal ske med ens børns muligheder, sagde hun.

Anne H. Steffensen var enig i denne betragtning og pegede på, at erhvervslivet skal tage et større medansvar for udviklingen i de lande, hvor virksomhederne er engageret.

-Globaliseringen skal give fordele for både virksomheder og mennesker. Det er afgørende at forstå, at vi er en del af et globalt fællesskab, hvor vi skal skabe håb for alle børns fremtid ved at tænke i løsninger, der ser fremad. Rederierne tager et ansvar for at skabe udvikling lokalt i de lande, hvor de er aktive. Vi ønsker at skubbe på for en positiv udvikling, f.eks. ved en aktiv indsats mod korruption og ved at insistere på global regulering, der sikrer høje standarder for alle, sagde Anne H. Steffensen.    

Globaliseringen skal forankres lokalt

Der er dog sket en positiv udvikling på mange områder, ifølge EU-kommissær Margrethe Vestager:

-Der er skabt 10 millioner arbejdspladser i EU siden 2013. Der er ting, der lykkedes for os. Det er også lykkedes med at bekæmpe ekstrem fattigdom i lang udstrækning. Der har aldrig været så mange børn i skole, som der er i dag. Vi ser kun på de ting, der ikke virker, men man skal huske at se på hele resultattavlen, sagde Margrethe Vestager.

Globaliseringen forudsætter lokal og national forankring. Befolkningen skal opleve, at de hører til, og at der handles lokalt, og de bliver hørt. Det er Lindøværftet et godt eksempel på, forklarede Margrethe Vestager:

-Lindøværftet er et konkret eksempel på en succeshistorie. I Munkebo lukkede skibsproduktionen, så i dag bliver skibe bygget andre steder. Det betød, at 2500 mennesker mistede deres arbejde. Men de lokale myndigheder og aktører blev enige om at omstille værftet til en legeplads for vedvarende energi, hvor 3000 personer i dag går gennem porten på arbejde.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125