23948sdkhjf

Staten bør øremærke milliardindtægter

Salg af 5G-frekvenser til digital infrastruktur skal gavne.

Af Carina Christensen, administrerende direktør i ITD:

Udbygningen af 5G netværket (femte generations mobilnetværk) kan umiddelbart synes noget fjernt fra den danske transport- og logistiksektor. Faktum er dog, at 5G netværket, som den næste betydelige fase inden for mobile kommunikationsstandarder efter 4G, vil få enorm betydning for udviklingen af fremtidens transport- og logistiksektor.

5G-teknologien vil komme til spille en afgørende rolle for fremtidens vejprojekter og for implementeringen af selvkørende enheder og intelligente transportsystemer. Den vil danne basis for meget store forandringer i transportsystemerne og overalt i transport- og logistiksektoren. Præcist derfor følger vi i ITD udviklingen inden for udrulningen af 5G meget tæt på vegne af de danske transport- og logistikvirksomheder. Over hele verden er der nu et voksende pres for en hurtig udrulning af 5G-netværk. Producenter af biler, sensorteknologier og smartphones har allerede produkter klar til 5G, og ikke mindst inden for transport og logistik er der store forventninger til nye forretningsmuligheder inden for 5G-teknologi: Selvkørende enheder, automatiseret styring af transport- og lagerprocesser, intelligent styring af trafikken. Alt sammen noget, der vil skabe store forandringer og effektiviseringer i transport- og logistikvirksomhederne.

Kan rulles ud fra 2020

Internationalt er forventningen lige nu, at 5G kan udrulles bredt fra 2020. Det kræver dog, at teleoperatørerne hurtigt kommer i gang med at opbygge deres 5G-netværk i landene. Første skridt er, at teleoperatørerne skal købe licenser til at benytte særlige frekvenser til 5G-formål på nationale auktioner udbudt af nationalstaterne. Her i Danmark har klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt besluttet at afholde auktioner over en del af 5G-frekvensbåndene inden udgangen af 2018.

I ITD har vi i den anledning klare ønsker til regeringen. Vi opfordrer til, at regeringen i de kommende frekvensauktioner sikrer tilstrækkelig kapacitet til 5G-formål ud fra nogle meget ambitiøse dækningskrav. Det bør desuden være et ufravigeligt krav, at frekvenserne anvendes til 5G. Der forventes at være milliarder i spil, når 5G-frekvenserne bliver udbudt, og teleselskaberne vil kæmpe om at få fingre i dem.

Efterslæb

Vi mener, at provenuet fra auktionerne skal øremærkes til at udfylde det eksisterende efterslæb i den danske digitale infrastruktur, som også foreslået i regeringens digitale vækstpanel og af TDC, og som indledende investeringer i innovationsprojekter, der rettes mod at udbrede anvendelsen af 5G. Konkret vil vi gerne pege på praktiske udviklinger, tests og afprøvninger med hensyn til de store anvendelsespotentialer i transport og logistik – både selvkørende lastbiler, i sensorteknologier samt i dataanvendelse til bedre Business Intelligence.

En øremærkning af disse midler til digital infrastruktur og test vil ikke alene vil kunne bringe Danmark helt på forkant i den digitale udvikling i Europa. Det vil også åbne op for at gøre Danmark til et af Europas førende forsknings- og udviklingscentre for fremtidens transport- og logistiksektor. Det er netop gennem investeringer som disse, at Danmark kan sætte sig i førersædet som teknologiførende nation og dermed understøtte væksten i Danmark

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063