Italien indfører skrappere regler
IRU har fra sin italienske medlemsorganisation fået oplyst, at en ny lov om udstationering af arbejdstagere, der også omfatter transport, trådte i kraft den 23. juli 2016.
Det oplyser DTL.
Gennemførelsesbestemmelserne mangler stadig at blive vedtaget, og en række vigtige, men ubesvarede spørgsmål trænger sig på.
Cabotage
På transportområdet vil loven efter det foreløbigt oplyste alene gælde for cabotagekørsel i landet. IRU arbejder på at opklare, om andre former for transport også er omfattet.
Hovedformålet med loven er ifølge oplysningerne fra IRU, at arbejde i landet under udstationering skal ske under samme løn- og arbejdsvilkår, som gælder i Italien. Det betyder fx, at der skal udbetales samme minimumsløn samt afholdes samme ferie, som er gældende ifølge de nationale kollektive overenskomster.
Loven regulerer også maksimale arbejdstimer og minimum hvileperioder, betaling for ferie, betaling for overtid, arbejdsmiljø, social beskyttelse af arbejdstagere ved graviditet mv. samt ligebehandling.
Ved enhver udstationering skal det italienske beskæftigelsesministerium senest kl. 24 dagen før have modtaget informationer om antallet af medarbejdere på udstationering (cabotagekørsel) og start- og sluttidspunkt for udstationeringen. Efterfølgende skal der sendes mere detaljerede informationer, som vil fremgå af gennemførelsesbestemmelserne.
Arbejdsgiveren skal i 2 år opbevare bl.a. ansættelseskontrakten, lønsedler samt erklæringer om start- og sluttidspunkt for udstationeringen. Denne opbevaring skal ledsages af kopier på italiensk.
Lokal repræsentant påkrævet
Loven forskriver også en forpligtelse til at have repræsentant for virksomheden i selve landet. Repræsentanten må være i stand til at besvare henvendelser fra kontrolmyndighederne og skal være i besiddelse af et nærmere bestemt antal dokumenter om virksomheden.
IRU arbejder i øjeblikket på at få styr på fakta og detaljer – herunder især, om kravene omfatter anden transport end cabotagekørsel.
IRU er i kontakt med det italienske Parlaments repræsentation i Bruxelles og de italienske medlemsorganisationer.
EU-Kommissionen er også orienteret om de nye regler.