Behov for kursskifte i shippingbranchen
På SMM-pressekonferencen forud for selve messen i september fik pressen udover at blive præsenteret for årets messe også lejlighed til at overvære oplæg fra nogle af verdens førende inden for den globale maritime industri, der blandt andet talte om nogle af branchens udfordringer.
Og udfordringer er der nok af, lød det.
Branchen kæmper i disse år med lave fragtrater, et øget omkostningspres og strammere miljølovgivning. Derudover har verdens skibsværfter, på trods af lukningen af 500 skibsværfter og en 20 procent kapacitetsreduktion, ikke oplevet så slunkne ordrebøger siden 1980’erne, som de oplever i øjeblikket, lød det fra ekspertpanelet.
En maritim revolution
Hvis shippingbranchen skal komme ud af kollisionen med dette isbjerg af udfordringer med malingen på skroget intakt, er det vitalt for branchen at indse, at de traditionelle forretningsmodeller ikke længere holder vand.
Sådan lyder i hvert fald budskabet fra Martin Stopford, anerkendt direktør og forsker i Clarkson Research, der forsker i markedsudvikling og trends inden for den maritime- og shippingindustrien, der mener, at et bud på en løsning på udfordringerne meget vel kan være en revolution af branchen gennem ”Smart Shipping”.
Stopford mener, at det er på høje tid, at shippingbranchen for alvor tager informations- og kommunikationsteknologien til sig – i langt højere grad, end det er tilfældet i dag. I korte træk taler forskeren om, at der er et kæmpe potentiel for rederierne i at udnytte selskabernes aktiver bedre ved automatisering af skibsoperationer og navigation, således at der ikke nødvendigvis er behov for, at det dygtige personale fysisk skal befinde sig ombord på skibene.
Martin Stopford tror, at den digitale revolution i sidste ende også kommer til at revolutionere shippingbranchen som branchens vision for fremtiden. Overordnet set mener forskeren, at branchen fremover ved hjælp af mere intelligent kommunikation bevæger sig fra at kigge på rederiets enkelte skibe som selvstændige forretningsenheder til i stedet at se dem som integrerede forvaltningsenheder.
Ifølge Stopford kan det fremtidsscenarie blive virkelighed gennem teknologier som satellitkommunikation med udveksling af data i realtid og ”Skyen”, der muliggør, at store mængder data fra skibenes operationer kan opbevares nemt og billigt. Derudover vil tingenes internet give mulighed for at monitorere stort set alt ombord på skibet uden behov for fysisk menneskelig tilstedeværelse, mens smartphone-teknologi i mange tilfælde overflødiggør behovet for store computersystemer.
Billedtekst til 5241: Martin Stopford, direktør og forsker hos Clarkson Research. Foto: Anders Per Gajhede.