23948sdkhjf

Brydningstid i Mærsk

Ny CEO og tab af kæmpe oliekontrakt.

Forandringens vinde blæser i disse tider over Esplanaden 50 i det centrale København, hvor A.P. Møller – Mærsk A/S har hovedkvarter.

Det store, hæderkronede danske selskab har ikke alene skiftet ud på posten som topchef, men har også netop måtte offentliggøre tabet af en stor oliekontrakt i Qatar.

Sidstnævnte får analytiker til at spekulere i, hvorvidt Mærsk-Gruppen fortsat har viljen til at forsøge at styrke Maersk Oil, eller om et frasalg af olie-benet kan være undervejs.

Tog pressen på sengen

23. juni offentliggjorde Mærsk-gruppen, at selskabet havde ansat daværende Maersk Line-CEO Søren Skou til posten som administrerende direktør for A.P. Møller – Mærsk A/S, hvilket betød, at Skou afløste Nils Smedegaard Andersen, der dermed fik næsten ni år som topchef i det store selskab.

Præcis fire dage senere meddelte Maersk Oil A/S, at det ikke var lykkedes selskabet at overbevise Qatar Petroleum (QP) om, at Maersk Oil skulle fortsætte med at drive Qatars største oliefelt Al Shaheen, som Mærsk ellers har udviklet sammen med QP gennem de sidste 24 år, og som i dag står for 40 procent af Qatars samlede olieproduktion.

Begge var de nyheder, der skabte store overskrifter i ind- og udland. Ikke alene fordi nyhederne isoleret set var store, fordi Mærsk er Mærsk: En hæderkronet dansk mastodont, der blandt andet har verdens største containerrederi Maersk Line som datterselskab. Men lige så meget fordi annonceringerne kom som en overraskelse for verdenspressen, der simpelthen ikke så dem komme.

Muligt frasalg?

Nyheden om den mistede oliekontrakt i Qatar får flere brancheiagttagere til at spå om, at Mærsk-aktien står til at få klø på Fondsbørsen, og det burde få selskabet til at overveje, hvad man vil med Maersk Oil i fremtiden, lyder det fra senioranalytiker hos Sydbank Morten Imsgard, der udtaler til Dagbladet Børsen:

- Enten skal man accelerere sine investeringer meget betydeligt for at fylde tomrummet efter Al Shaheen. Eller også skal man erkende, at Maersk Oil er et selskab, der ikke har den nødvendige platform til at stå på egne ben. Og så kan det reelt set betyde, at man finder ud af, at det vil give mere værdi til aktionærerne at afhænde Maersk Oil til anden side, siger Morten Imsgard, der dog også påpeger, at der kan være ræson i for selskabet at fylde hullerne ud efter Al Shaheen med nye aktiviteter:

- Muligheden for at lave opkøb og styrke Maersk Oil er bestemt til stede. Men spørgsmålet er, om viljen til det er der, og hvordan det passer sammen med strategifasen, de går ind i nu, siger Morten Imsgard til Dagbladet Børsen.

A.P. Møller – Mærsk A/S fastholder fortsat forventningerne til 2016.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109